Satsar 600 000 på folkhälsa och social hållbarhet
Nyheter Kommunstyrelsen lägger 600 000 kronor på en projektresurs som ska kartlägga och planera kommunens arbete med folkhälsa och social hållbarhet.
Kommunstyrelsen beslutade i augusti månad att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att senast den 31 december 2022 redovisa ett underlag för utformning av ett strategiskt uppdrag avseende folkhälsa och social hållbarhet som även omfattar en samordning av nära vård, tidiga samordnade insatser, hälsosam uppväxt i Värnamo och ungdomscoacher.
I arbetet med utformningen av ett strategiskt uppdrag avseende folkhälsa och social hållbarhet har följande förklaring av kommunens folkhälsoarbete tagits fram.
Värnamo kommuns folkhälsoarbete utgår från visionen, Värnamo kommun en mänsklig tillväxtkommun 40,000 invånare år 2035. Folkhälsouppdraget innebär att bistå kommuninvånarna utifrån kommuninvånarens egen kraft, förmågor och förutsättningar agera för ett gott liv i livets alla skeden, leva livet hela livet. Det innebär att alla kommunens verksamheter formulerar indikatorer och aktiviteter som stödjer minst tre målområden inom de åtta nationella folkhälsomålen.
”Vad är det Värnamo kommun behöver? Hur ska kommunen initiera initiativ eller projekt i framtiden kopplat till folkhälsa och social hållbarhet? Inom både politiken och tjänstemannaorganisationen behöver hela processen noggrant tänkas igenom innan beslut tas. Kommunen behöver jobba aktivt med målbild och identifiera vilka behov kommunen har och inom vilka områden det finns brister. Kommunen behöver samverka och arbeta för ett tydligare gemensamt mål.
Värnamo kommun behöver en resurs som har ett övergripande ansvar för folkhälsa och social hållbarhet. Initiativförmågan och ambitionsnivån finns redan hos förvaltningarna. Intentionerna är goda men det finns ingen tydlig styrning. Förvaltningarna och bolagen har inte resurserna, tiden eller kraften att jobba kommunövergripande. Nästa steg i arbetet är att göra en kommunövergripande nulägesbild för att se vilka behov som finns i Värnamo kommun och var det behövs förstärkning.
Samordnarens uppgift är att ta fram en nulägesbild, hjälpa förvaltningarna att identifiera vad och hur de i dagsläget arbetar med folkhälsa och social hållbarhet, tillsammans med förvaltningarna ta fram nyckeltal samt regelbundet stämma av med politiken vad nästa strategiska beslut ska vara”, skriver tjänstemännen.
I 2023 års budget har 1,4 miljoner kronor avsatts för att stärka och samordna folkhälsa och social hållbarhet. Utredningen föreslår att 700 000 kronor av de avsatta medlen används för att anställa en projektresurs under 2023.
”Resursen ska arbeta fram en nulägesbild, skapa ett strategiskt perspektiv innefattande tydligt mål och indikatorer samt skapa en implementeringsplan som genomförs under 2024. Vidare ska en tydlig samordningsmodell för långsiktiga prioriteringar inom folkhälsa och socialhållbarhet tas fram”, skriver tjänstemännen.
Kommunstyrelsen besluta på sitt senaste sammanträde att arbeta fram en nulägesbild och identifiera kommunens styrkor, utvecklingspotential och vad som behöver förbättras kopplat till folkhälsa och social hållbarhet, samt att förmedla detta till förvaltningarna, att utifrån framtagen nulägesbild skapa ett strategiskt perspektiv som implementeras under 2024 där tydligt mål och indikatorer framgår, att ta fram en samordningsmodell för långsiktiga prioriteringar för folkhälsa och social hållbarhet samt att avsätta 600 000 kronor från medlen för folkhälsa och social hållbarhet och tillsätta en projektresurs under 2023 för att arbeta fram ovanstående.
– Det handlar om att samordna de insatserna för att få fram en plan som vi kan arbeta med på lång sikt framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).