Nyheter

Sandy gjorde militärtjänst i Israel

Nyheter I fredags kväll var det ett spännande föredrag i Allianskyrkan i Värnamo.

Sandy Ling på besök. Privatbild

Sandy Ling är svenska och uppvuxen i Marieholm utanför Gnosjö. Hon är ändå israel då hennes pappa är jude och har varit israelisk medborgare. När Sandy flyttade till Israel 2013 blev hon israelisk medborgare, trots att hon inte räknas som judinna.

När Sandy flyttade till Israel var hon väl medveten om att en militärtjänst kan vänta. Som 19-åring blev hon inkallad.
– Jag tyckte faktiskt det skulle bli spännande, säger Sandy och siktade på att bli sjukvårdare.

Hon började sin grundutbildning på en månad, och fick sedan gå utbildning till just sjukvårdare. Sandy fick också tillsammans med andra i liknande situation, alltså nyinkomna till landet och de som inte hade judisk bakgrund, en tvåmånaders kurs i judisk historia och de viktigaste dragen i judisk tro och kultur.

• Hos Shalom Värnamo
Sandy medverkade i samlingen arrangerad av Shalom Värnamo på fredagskvällen i Allianskyrkan. Hon berättade om vardagen, om disciplin och snabbhet, om händelselös vakthållning. Hon talade om det heta klimatet, om övningar, om simuleringsövningar, om studier och sömn. Just vardagen för en menig soldat.

Under tiden fick Sandy också utbildning i första hjälpen-insatser och därefter i uppgift att träna soldater.

  Jag behövde dock aldrig vara med i något kritiskt, allvarligt läge, säger Sandy som avslutade sin tvååriga militärtjänst med att bli utnämnd till korpral.

• Ann-Mari berättar
Ann-Mari Wiberg i föreningen i Värnamo berättar:
– Att vara militär i Israels IDF-Försvarsmakten, är av annorlunda slag än i det fredliga Sverige. Landet är under ständigt hot, hot av terrorism, av missiler från Gaza och Hizbolla, av anfall särskilt från Iran. I detta landområde, stort som Småland och med en befolkning på närmare tio miljoner invånare.

– Att läget kan vara mycket kritiskt visar dagens händelser när jag skriver detta. Genom en app kan man få varningar när sirenerna tjuter i Israel. Under dagen har fler än 400 missiler skjutits in i Israel, även i de tätbebyggda områdena. IDF kommer att besvara detta anfall, avrundar Ann-Mari.

Fotnot;  Appen Red Alert sänder meddelande varje gång när sirener tjuter. Det tycks ske oftare än när en missil kommer. Vid 22-nyheterna i går kväll rapporterade SR att 430 missiler avskjutits och bara idag har det kommit cirka 100 meddelande om sirenlarm igen.

Taggar

Dela