Nyheter

Samlare: ”Legoådran” vaknade när dottern föddes

Nyheter Vi träffar Peter Lindegren-Österholm i Vaggeryd bland alla hans 250 legofigurer. ”Jag har fastnat för Star Wars och jag gillar de här gubbarna”

  [1/15]

Peter Lindegren-Österholm har Star Wars på postlådan  [2/15]

  [3/15]

Med en legobit att stå på samt magnet finns figurerna på väggen  [4/15]

  [5/15]

  [6/15]

  [7/15]

  [8/15]

  [9/15]

  [10/15]

  [11/15]

  [12/15]

Första legofiguren i Star Wars  [13/15]

  [14/15]

  [15/15]

I bostadsområdet Västra strand i Vaggeryd möter vi upp Peter. Av postlådan att döma bor här en star wars-fantast. I ”legorummet” i det nybyggda huset är väggen och skåpen fyllda med legofigurer. Men hur började allting egentligen…

– Vår legoådra vaknade när dottern föddes. Då började jag köpa, leta och samla på Star Wars. Tycker det är bra filmer och bra fantasivärld. Vi insåg rätt snart att det fanns en stor marknad i det här, börjar Peter berätta över en kopp kaffe på Slåttervägen.

Hur hittar man legofigurer?

– Det kan vara på tradera, loppisar, vänner som skänkt till min samling eller det kan vara utförsäljning av leksaksaffärer bland annat. Allt har ett samlarvärde och vissa figurer finns det bara ”en gubbe” av, så visst blir det en sport av det här. Vi har riktat in oss på Star Wars och Harry Potter och målet har varit att hitta de figurer från de första sex filmerna. Disney tog över därefter och då blev det massproduktion av figurer, så då kanske vi bara köper dem som är coola. När Disney gjorde sitt intåg i filmerna gjordes tusentals med figurer, men från 1999 och de första sex filmerna fanns enbart 320 figurer, menar Peter.

Det viktigaste är ändå att äga en figur av varje. 250 unika legofigurer finns i dag hos familjen.

– När första figuren gjordes, 1999, var det utan legohuvud, han fick namnet Jajar. Lego är kända för sina runda huvud, men den första gubben hade inte det vanliga legohuvudet. Den första figuren med korta ben var med i film nummer sex, menar Peter och tar ner figuren från sin plats på tavlan.

– 2014 kom Simpson. De är coola att ha. Det här är det bästa med lego, den här gubben som de släppte 2007 kommer inte tillbaka. Möjligen i ny version, men inte i denna som jag har. Det är en stor marknad för oss samlare men mycket av det som är släppt är ganska dyrt. Vi köper inte de dyraste legofigurerna. Vårt samlade går plus-minus-noll kan man säga. Man byter till sig, säljer en viss del av det man fått tillsammans med den figuren man var ute efter egentligen och så håller det på, till slut har man hittat det man söker. Millenium Falcon och Dödsstjärnan är åtråvärda i samlarkretsar, berättar Peter.

Ungefär fem nya figurer anländer till familjens samling per år.

– Det här är en familjesamling och jag är inte besatt av detaljerna, men jag gillar gubbarna och särskilt när det är Star Wars, Harry Potter och Simpsons. Stora i mitten är ridfiguren som finns i film nummer ett. Snömannen var med i film nummer fem. Snömannen släpptes bara i ett set och den jag har är den äldre versionen. Oftast är det svårast att få fatt i originalversionen. Jaba hutt har vi här, av någon konstig anledning har han en jabahutt-bebis intill sig i legoformatet, men inte i filmen, berättar Peter och ler.

På väggen i tv-rummet hänger tavlan. Varje figur har fått sig en legobit ”att stå på” med en magnet på baksidan. På tavlan sitter legofigurerna på sin sida – en ond sida och en god sida. Precis som i filmerna. I vitrinskåpet står den fina flaskskeppet och övriga fina legofigurer.

– Flaskskeppet köpte vi i Örebro i ett av landets största legobutiker. Där arrangeras också, under normalår, en legofestival. Den får vi besöka vid tillfälle. Annars är legopaket en vanlig födelsedagspresent till oss här på Slåttervägen, avrundar Peter Lindegren-Österholm.

Samlar du på något? Kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu.

Taggar

Dela


Lämna ett svar