Nyheter

SÅM tar över obemannade stationer för återvinning

Nyheter Vid årsskiftet får Sveriges kommuner ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll och senast 1 januari 2027 ska insamlingen ske fastighetsnära. Fram till utgången av 2026 kan insamlingen av hushållens förpackningar även ske genom så kallade lättillgängliga insamlingsplatser, exempelvis obemannade återvinningsstationer...

Ansvaret för att samla in och återvinna förpackningar legat på Svenska Förpackningsinsamlingen AB, FTI, där insamlingen främst har skett genom obemannade återvinningsstationer. Från och med årsskiftet får Sveriges kommuner ansvaret för förpackningsinsamlingen. 

I Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner är det Samverkan Återvinning Miljö (SÅM) som ansvarar för insamling och hantering av hushållsavfall, vilket innebär att det blir SÅM som också får ansvaret för förpackningsinsamlingen.

Utifrån det ändrade insamlingsansvaret har kommunerna fått möjligheten att ta över ta över producenternas återvinningsstationer från FTI, men kommunerna kan också välja att anlägga egna stationer med samma funktion. SÅM har valt att ta över befintliga obemannade återvinningsstationer i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner från FTI, och kommer därmed att ansvara för dessa från och med den 1 januari 2024.

Du som slänger ditt förpackningsavfall på återvinningsstationen kommer inte att märka någon större skillnad efter övertagandet.

Källa: SÅM

Taggar

Dela


1 reaktion på SÅM tar över obemannade stationer för återvinning

Mycket märkligt. När vi konsumenter köper en vara, låt säga ett cornflakespaket, så ligger det en avgift i priset som syftar till att bekosta återvinningsststationer. Ändå tar det lokala sopmonopolet Såm betalt för förpackningsinsamling oavsett om där finns några att hämta hos deras ,”kunder” eller inte. Alltså betalning två gånger för samma tjänst. Nu skall alltså samma monopol ta övet FTI:s återvinningsstationer. Rimligtvis borde de då slopa tvångsavgiften för insamlandet eftersom vi konsumenter redan betalt för tjänsten i affären. Och som vanligt kan man konstatera att återigen införs ändringar i återvinnings- och avfallshanteringen utan att de som berörs tillfrågas. Demokrati? Nej!

Lämna ett svar