Nyheter

Sällskapsdjur recept mot ensamheten i Värnamo

Nyheter En stor del av länsborna känner sig ensamma. För att bryta trenden, vill Fonus förmedla sällskapsdjur till ensamma människor.

Fonus ser sällskapsdjur som ett recept mot att bryta ensamhet. Foto: Pressbild

För ett år sedan inledde Fonus initiativet Djuränklingar i samarbete med bland andra Djurskyddet Jönköping, Eksjö och Värnamo för att hjälpa de sällskapsdjur som lever i sorg och saknad. Under året var intresset för djuradoptioner högre än någonsin och antalet adoptioner hos Djurskyddet ökade rekordartat. Nu ska initiativet breddas och fylla ytterligare ett syfte, nämligen att hjälpa människor som lever i ensamhet genom att förmedla Djuränklingar till dem.

I spåren av pandemin är ensamheten kanske mer påtaglig än någonsin. En ny undersökning från Fonus och Sifo visar att 13 procent av alla i Jönköpings län menar att de ofta eller alltid känner sig ensamma, och att hela 20 procent menar att man inte har en nära vän. Samtidigt visar undersökningen att människor som har sällskapsdjur i regel känner sig mindre ensamma. 

Bengt Brülde, en av Sveriges främsta lyckoforskare och professor i praktisk filosofi på Göteborgs Universitet, menar att ensamhet kan vara en direkt hälsofara och att det finns många grupper i samhället som borde skaffa ett sällskapsdjur.

– Det har varit väldigt fint att se hur väl initiativet har tagits emot och vilken skillnad en djuradoption kan göra i både människors och djuränklingars liv. På Fonus möter vi dagligen människor som lever i sorg och ensamhet efter att en närstående gått bort och det finns nog många som skulle må väldigt bra av att ha ett sällskapsdjur i sitt liv. Det känns därför särskilt bra att vi med hjälp av initiativet kan lyfta problematiken kring ensamhet här i Jönköping, och samtidigt kanske hjälpa ensamma människor och sällskapsdjur att hjälpa varandra, säger Hanna Natanelsson på Fonus i Värnamo. 

Siffror om ensamhet i Jönköping län:

42 procent menar att man är mer ensam i dag än när man var yngre.

13 procent känner sig ofta eller alltid ensamma. 

20 procent har inte en nära vän att höra av sig till.

Källa: Pressmeddelande från Fonus

Taggar

Dela