Nyheter

Säljer gårdscentra: ”Unik fastighet”

Nyheter Enhetschefen för mark, exploatering och hållbar utveckling får i uppdrag att anlita mäklare för att sälja gårdscentrat Sjögärdet 1 i Helmershus. – Det är en helt unik fastighet nära centrala Värnamo, säger enhetschef Jan Lindeberg.

Fastigheten Sjögärdet 1 vid Helmershus, som består av ett gårdscentra, bostadshus, ekonomibyggnader samt cirka fyra-fem hektar åker- och betesmark, kommer snart ut till försäljning. Bild: Google Maps

Värnamo kommun köpte under 2022 hela fastigheten Helmershus 5:16 från Värnamo Missionskyrka. Fastigheten består av cirka 34 hektar jord- och skogsbruksmark och är även bebyggd med äldre bostadshus, en stor ladugård samt ett par mindre ekonomibyggnader. Köpet var av strategisk betydelse för kommunen då marken angränsar direkt till pågående detaljplaneområden i Helmershus. Genom förvärvet skapas också förutsättningar för en framtida utbyggnad av området. Värnamo kommun har dock inget behov av de byggnader som finns på fastigheten, bostadshus och ekonomibyggnader. I nuläget utgör byggnaderna på Sjögärdet 1 en kostnad för kommunen i underhåll och drift. Sjögärdet 1 (gårdsscentrat) ligger naturskönt med utsikt mot Vidöstern, intresset vid försäljningen var stort och det fanns ett flertal olika budgivare förutom Värnamo kommun. Ladugården/stallet har högt i tak och lämpar sig väl för hästhållning. Enheten för mark, exploatering och hållbar utveckling föreslår att Värnamo kommun styckar av och säljer av gårdscentrat, bostadshus inklusive samtliga ekonomibyggnader samt cirka fyra-fem hektar åker- och betesmark. Förslag till avgränsning har diskuterats med mäklare för att skapa en så attraktiv fastighet som möjligt och därmed också utgöra en bra ekonomisk affär för Värnamo kommun. 

Ärendet diskuterades på näringsutskottets senaste sammanträde. Utskottet beslutade att ge enhetschefen för mark, exploatering och hållbar utveckling i uppdrag att anlita mäklare för att ombesörja försäljning av gårdscentrat samt att uppdra åt Jan Lindeberg, enhetschefen för mark, exploatering och hållbar utveckling, och näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C) att underteckna samtliga nödvändiga handlingar i samband med en försäljning.

Förhoppningsvis är intresset stort! Sjögärdet 1 ligger mycket naturskönt och det är till viss del sjöutsikt mot Vidöstern, dessutom är det cykelavstånd in till centrala Värnamo. Under hösten 2023 skall järnvägsrälsen plockas bort på den gamla banvallen av Trafikverket och sedan kan Värnamo kommun iordningställa den sista delen in till Värnamo som cykelväg.  Förutom själva gårdscentrat så kommer det att följa med en bit mark (åker-/betesmark) på totalt cirka 4-5 hektar vilket möjliggör att fastigheten kan användas för mindre djurhållning. Det är högt i tak invändigt i ladugården och den lämpar sig väldig väl om man vill ha några hästar. Med det läge som Sjögärdet 1 har (på landet men nära kommande villaområden och bra kommunikation) så är det en helt unik fastighet nära centrala Värnamo och från kommunens sida så hoppas vi självklart att vi får ett bra pris! Tanken är att vi går ut med annonsering av Sjögärdet 1 inom de närmaste veckorna, säger Jan Lindeberg, enhetschef för mark, exploatering och hållbar utveckling, i ett mejl till redaktionen. 

Taggar

Dela