Säkerhetssamordnaren: ”God tillgång på skyddsrum”
Nyheter – Utifrån fördelningen av invånare mellan stad och landsbygd i Värnamo kommun ser vi att vi har en relativt god tillgång till platser i skyddsrum, menar säkerhetssamordnaren Frida Adelbrant.

– Utifrån fördelningen av invånare mellan stad och landsbygd i Värnamo kommun ser vi att vi har en relativt god tillgång till platser i skyddsrum, menar säkerhetssamordnaren Frida Adelbrant. Här syns hon på bild tillsammans med kollegan Erik Stövring-Nielsen under kommunfullmäktige i januari 2025. Bild: David Alin
Häromveckan berättade vi att i Värnamo kommun finns 191 skyddsrum. Dessa har plats för 60 procent av kommuninvånarna. Vi bestämde oss för att ta kontakt med Värnamo kommun och få deras syn på beläggningen. Vi får kontakt med säkerhetssamordnaren Frida Adelbrant på kommunens trygghets- och säkerhetsenhet.
– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för skyddsrumsplaneringen i Sverige, även om det ytterst grundar sig på inriktningar beslutade av riksdag och regering. Det är hotbildsanalyser som ligger till grund för var skyddsrummen finns, antal platser och dylikt. Det finns inte något ställningstagande om att skyddsrumsplatser ska motsvara invånarantalet i Sverige. Skyddsrummen är främst placerade i större tätorter eller städer, dels på grund av att dessa kan bedömas som mer sannolika mål för väpnade angrepp, dels för att dessa platser är svårare att utrymma. Att befinna sig utanför tätbebyggt område kan alltså anses vara ett skydd i sig. Det finns också andra typer av utrymmen som kan fungera som skydd i händelse av väpnat angrepp; exempelvis källare, tunnlar, parkeringsgarage. Det är platser som man kan söka sig till om man inte har möjlighet att ta sig till ett skyddsrum, säger hon och fortsätter:
– Utifrån fördelningen av invånare mellan stad och landsbygd i Värnamo kommun ser vi att vi har en relativt god tillgång till platser i skyddsrum, utifrån de tidigare beskrivna aspekterna till varför skyddsrum förläggs där de gör. I den bästa av världar skulle det finans skyddsrum dimensionerat för hela befolkningen. Det är dock en omöjlig uppgift för en kommun att ansvara för. Där får vi ha tillit till MSB och vår regering. Vi driver i dagsläget inte frågan om att Värnamo skulle vara i behov av fler skyddsrum. Däremot gör vi ett arbete med att se över skicket på de befintliga skyddsrummen som finns i våra kommunala fastigheter. Det uppmanar vi alla fastighetsägare som har skyddsrum i sina fastigheter att göra, då det är just fastighetsägarna som har ansvar för att underhålla och tillgängliggöra de skyddsrum som finns i deras fastigheter.