Nyheter

Så utvecklades arbetsmarknaden i Värnamo under mandatperioden

Nyheter Medan arbetslösheten i landet stadigt minskar, är andelen personer som sitter fast i långvarigt ekonomiskt bistånd fortfarande högre än innan i tre av fyra kommuner. Så här har Värnamo kommuns arbetsmarknad klarat en mandatperiod med pandemi.

Arkivbild

Arbetslösheten i Sverige hade en topp omkring år 2010, i spåren av finanskrisen, och har sedan minskat stadigt, med en bottennotering sista majmånaden före covid 19-pandemin. Efter att ha rusat i början av pandemin, mot en topp under sommaren 2020, så föll den öppna arbetslösheten snabbt tillbaka, och hade i maj i år helt återhämtat sig.

Även i Värnamo hade arbetslösheten i maj återhämtat sig, och låg på 4,6 procent, att jämföra med 4,9 procent före pandemin. När arbetslösheten var som högst under pandemin nådde den 7,4 procent, i augusti 2020.

Även bland andra liknande kommuner har arbetslösheten oftast återhämtat sig. Bland de 63 kommuner i Götaland som kallas ”mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner” i Sveriges kommuner och regioners (SKR) kommungruppsindelning, har arbetslösheten återhämtat sig helt efter pandemin i 56.

I hela landet är nu arbetslösheten tillbaka på förpandeminivåer i två av tre kommuner.

Andelen vuxna med långvarigt ekonomiskt bistånd i Värnamo steg under mandatperioden, från 0,6 procent 2018, till 0,7 procent 2021.

Eftersom arbetslöshet är det vanligaste skälet till att personer behöver ekonomiskt bistånd, speglar utvecklingen här delsvis arbetslösheten.

I hela landet var andelen invånare med långvarigt ekonomiskt bistånd högre under 2021 än vid mandatperiodens ingång – 1,26 procent i fjol, jämfört med 1,17 procent 2018. Andelen har dock sjunkit sedan toppnoteringen under pandemiåret 2020.

Andelen vuxna biståndstagare som inte har behövt bistånd på nytt inom ett år var ungefär lika högt den här mandatperioden som den förra. Här är alltså ett högt tal bra, och ett lågt tal dåligt, och i Värnamo kommun var andelen 87 procent under 2019 (det enda året under mandatperioden vi har data från), att jämföra med i genomsnitt 73,5 procent under den förra.

Återfall i ekonomiskt bistånd är ett mått som varierar väldigt mycket mellan landets kommuner – från 30 procent till 100 procent, och där siffrorna i små kommuner med få biståndstagare kan variera mycket över tid. Lägst är andelen i storstäderna. Under mandatperioden har andelen sjunkit i 108 kommuner, ökat i 86, och varit oförändrad i 6, av de kommuner som har inrapporterade värden från något av de två senaste åren.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela