Nyheter

Så tänker politikerna om motorgård för unga

Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. Under de senaste åren har aktiviteter för ungdomar, bland annat motorgårdar, blivit en het samhällsfråga. I Värnamo kommun har frågan utretts efter en motion från Sverigedemokraterna. Med anledning av motionen ställde vi följande fråga:

Medborgarförvaltningen ser positivt på en satsning på motorgård för ungdomar i Värnamo kommun. Vad tycker du om ett sådant förslag?

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Inger Axelsson (C):

– Klart jag ser positivt på en motorgård för ungdomar! Värnamo kommun har mycket föreningsliv och aktiviteter för både unga som för något äldre. Det är bara roligt när människor förenas i gemensamma intressen.

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Jan Cherek (SD):

– Givetvis är vi positiva till motorgård då det var vår motion som röstades genom. Vi ser flera fördelar med en motorgård där ungdomar som har andra intressen än fotboll och hockey blir uppmärksammade. Med en motorgård får motorintresserad ungdom någonstans att träffas och mecka, byta idéer samt slipper få en stämpel på sig att de är störande. I dag är det naturligt att de samlas vid någon parkering och då blir det lätt att det är i ett bostadsområde.
Vi kanske hittar våra nya bilmekanikerna bland dessa ungdomar då företagen har svår att få tag i personal i dag.

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V):

– Vi är också glada att kommunen inte kategoriserar ungdomar som problem, utan i stället ser möjligheter och erbjuder samlingspunkter med tillgång till positiva vuxna förebilder.

Jörgen Ståhl (S). Bild: David Alin

Jörgen Ståhl (S):

– Håller med! Vi behöver underlätta även för dessa ungdomar att odla sitt intresse. 

Camilla Rinaldo Miller (KD). Bild: David Alin

Camilla Rinaldo Miller (KD):

– Att ungdomar har olika intressen och sysslar med andra aktiviteter än bara idrott är positivt. Därför ska vi såklart uppmuntra och stödja förslag där ungdomar kan få möjligheter att träffas. Det är bara bra om fler går tillsammans för visa att man vill satsa på ungdomarna i Värnamo kommun.

Haris Sibonjic (C). Bild: David Alin

Haris Sibonjic (C):

– Det känns alltid rätt och bra att satsa på ungdomar. Flera andra kommuner i landet har redan satsat på en motorgård för bilburna ungdomar. Bra att kolla hur det fungerar runt om i landet och gör något riktigt bra utifrån nuvarande ekonomiska förutsättningar.

Carina Källman (M). Bild: David Alin

Carina Källman (M):

– Tyvärr är inte de ekonomiska tiderna det allra bästa dessa dagar. Det är mycket som behöver prioriteras i vårt samhälle, men är det dessutom en bra förebyggande insats så är jag på! Våra ungdomar behöver hjälp i tidiga insatser vad det gäller hållbar skolgång. Komma undan från gängkriminalitet med alla skjutningar och droguppgörelser som vi läser om dagligen. Ha trygga vuxna omkring sig som blir bra förebilder och på en motorgård kan man träffa sina kompisar, vara ifred med sina fordon, och få göra det man tycker är kul. Så svar ja, men kommunens budgetramar måste klaras av samtidigt.

Bengt Lundström (SD). Bild: David Alin

Bengt Lundström (SD):

– Hösten 2021 lade vi i SD en motion om en motorgård för ungdomarna i Värnamo kommun. Nu 2024 är frågan utredd. Äntligen, tycker jag. Så nu är det upp till kommunens tjänstemän att hitta en lokal med en ordentlig asfaltsplan för våra ungdomar att träffas under ordnade former där de även kan meka med sina fordon och umgås. Kanske också med hjälp av engagerade föräldrar att bilda någon form av motorklubb eller förening.

Bengt Einarsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Bengt Einarsson (C):

– Ja, det är en modell för ungdomars fritid som prövats sedan länge i andra kommuner. Utfallet är i allmänhet positivt. Blir denna motorgård den första gården med elfordon och ett lokalt utvecklingsarbete med och för ungdomar i utvecklingen av nya energiformer? En utvecklingsmässig anknytning till lämpligt gymnasie-/ högskoleprogram vore intressant. Vilken roll kan Segerstadsgymnasiet ta i detta perspektiv som centrum för nytänkande och energiprocesser inom tyngre och lätta fordon och samfärdsel?
 

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Moderaterna

Tobias Pettersson (M):

– Samling och gemenskap är viktigt för att exempelvis pressa tillbaka den psykiska ohälsan hos barn och unga. I dag har vi många arenor som ägs och arrangeras av såväl kommunen som av föreningar, samfund och civilsamhället runt om i kommunen. Om ungdomar med motorintresse vill ha sin samling, om medborgarförvaltningen ser att detta ligger inom deras uppdrag eller om annan aktör ser att detta är ett område de vill satsa på, exempelvis genom att bilda en förening, så uppmuntrar jag detta givetvis.

Håkan Johansson (KD). Bild: David Alin

Håkan Johansson (KD):

– Jag tycker också att det är positivt att människor går samman och engagerar ungdomar i exempelvis en motorgårdsförening. Civilsamhället är vackert och något som vi kristdemokrater gärna vill att Värnamo kommun ska stödja på olika sätt.

Martti Steinmetz. Pressbild: Sverigedemokraterna

Martti Steinmetz (SD):

– Det är jättebra att motorintresserad ungdom får en mötesplats.

Bo Svedberg (S). Bild: David Alin

Bo Svedberg (S):

– Jättebra. Allt vi kan skapa tillsammans med våra ungdomar som kan odla sina intressen är viktigt för gemenskap och ansvarstagande.

Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin

Anetté Myrvold (S):

– Jag tycker att det är positivt och bidrar till gemenskap och en meningsfull fritid.

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Mikael Karlsson (C):

– De försök som gjorts har ju varit lyckosamma, så låt oss vara öppna för att prova nya tag för de unga. Det gäller att göra det på ett ansvarsfullt sätt så att det får önskad effekt.

Ibrahim Candemir (KD). Bild: David Alin

Ibrahim Candemir (KD):

– Mitt svar är självklart ja. Jag ser positivt på en motorgård för ungdomar. Det är bra att kommunen skapar förutsättningar med olika aktiviter. Värnamo kommun har mycket föreningsliv med olika aktiviteter för både ungdomar och dem äldre. Vi kristdemokrater lyfter alltid vikten av aktivt föreningsliv. Ett aktivt föreningsliv är bra för både gemenskap och hälsan. Det är en mycket bra investering.

Gun-Britt Klingberg (S). Bild: David Alin

Gun-Britt Klingberg (S): 

– Det är bra med en motorgård där ungdomarna även kan ha kurser, lära sig körteknik, meka och så vidare. Det får absolut inte bli ett tillhåll så att det blir andra problem.

Peter Regnell (L). Pressbild: Liberalerna

Peter Regnell (L):

– Det behöver alltid satsas på ungdomar. Vi ser ett enormt inslag i vår kommun av EPA-traktorer, mopeder med mera. Detta eftersom vi är en kommun med stad och landsbygd. Om förutsättningarna är rätt och utnyttjas på rätt sätt, kanske engagerar ungdomar i annat än att driva på stan och att budget finns, då ser jag inga konstigheter att en ungdomsgård för motorintresserade finns i kommunen. Kanske rentav kan använda ungdomarna för gemensamma goda krafter som de extra ögon som behövs därute på kvällarna i gott samarbete med fältare, poliser med flera samt att ungdomar kanske kan ha någonstans att hänga. Såg hur det såg ut på drive in-bion nu på filmveckan i Värnamo. Det var enormt många EPA-bilar där.

Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter , ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.

Taggar

Dela