Så tänker politikerna om kontroversiell lag
Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.
I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. I maj månad väckte en lagförändring i Peru stor uppmärksamhet, efter att landets president Dina Boluarte undertecknat en lag som klassificerar trans- och intersexpersoner som psykiskt sjuka. Landets hälsodepartement menar att lagen är det enda sättet för sjukvården att kunna ”garantera fri psykiatrisk vård till alla grupper”. Med anledning av lagen ställde vi följande fråga till kommunens politiker:
Peru har skapat en lag som klassificerar transpersoner som psykiskt sjuka. Hur ser du på en sådan lag?
Fjodor Eklund (V):
Bo Svedberg (S):
Inger Axelsson (C):
– Det är 34 år sedan Världshälsoorganisationen (WHO) slutade betrakta homosexualitet som sjukdom. Sedan sex år menar WHO att transsexualitet inte är en sjukdom utan en könsidentitet. I flera länder ser vi att friheten och rättigheter för människor inom HBTQI utmanas och begränsas. Man kan skriva en lång artikel om hur man historiskt har använt psykiska diagnoser för andra syften än att vara till hjälp för människan. I stället har det använts som ett sätt att förtrycka och låsa in människor på mentalsjukhus. Det anser jag vara människofientligt och inhumant.
Jan Cherek (SD):
– Helt förkastligt, konstig människosyn! Vuxna människor ska äga sina egna kroppar och göra vad de vill med den. Däremot så ökar personer med könsdysfori, som transsexualism, en hög förekomst av flera psykiatriska diagnoser, men för den delen ska man inte utgå från att samtliga är psykiskt sjuka. Jag ser däremot allvarligt på att man tillåter könskorrigering av ungdomar innan de blivit myndiga, då antalet nya fall av diagnostiserad könsdysfori bland personer med registrerat kön flicka i åldern 13–17 år har ökat med närmare 1 500 procent sedan 2008 och det är oklart i hur många har ångrat sig sedan, vilket skapar ett psykiskt lidande och självmordstalen stigit.
Lissandra Rickemark (S):
Gun-Britt Klingberg (S):
Margareta Lindahl (KD):
– En ny lag i Peru att klassa transsexualitet som en psykisk sjukdom är ett steg bakåt i kampen mot diskriminering och erkännande av Hbtqi-personers rättigheter.
Mikael Karlsson (C):
Tobias Pettersson (M):
– Det är förkastligt att man sätter sjukdomsstämplar på människor utifrån sexuell läggning eller könsidentitet. Världshälsoorganisationens har dessutom i sina riktlinjer fastslagit att transsexualitet inte är en sjukdom utan en sexuell läggning, vilket gör det än mer anmärkningsvärt att man lagstiftar om detta. I Peru har man de senaste åren sett en ökning av transfobiskt våld och man har dessutom förbjudit att referera till jämställdhet i skolböcker vilket lett till förödande effekter i arbetet för att att motverka kvinnomord och kvinnomisshandel. Det är lagar och förbud som gör att Peru går kräftgång. För mig är individens fri- och rättigheter centrala och att alla oavsett diskrimineringsgrund ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter!
Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter , ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.