Så tänker politikerna om konkursen
Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

Den 12 mars lämnade batteritillverkaren Northvolt in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Pressbild: Northvolt
I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. Den 12 mars lämnade batteritillverkaren Northvolt in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Med anledning av beskedet ställde vi följande fråga till våra politiker:
Northvolt har ansökt om konkurs. Hur ser du på beskedet och vad kan det få för effekter?

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin
Jan Cherek (SD):
– Klimathysterin måste upphöra! Sverige och övriga europeiska länder har för länge sedan sålt sig till Kina. Det är bara att inse att försöka konkurrera med Kina genom att köpa de avgörande beståndsdelarna, ta hit ingenjörer och släppa ägarförhållande till Kina för att sedan konkurrera med just….Kina. Det säger sig självt att det inte går. Nu är de även misstänkta för miljöbrott. Nu har man offrat nio miljarder av svenska pensionspengar och vi har hört politiker som fortsätter att påstå att vi måste satsa ännu mer då vi ska rädda klimatet. Sverige måste gå i täten trots att vi utgör endast 0,2 procent av världens utsläpp av Co2. Tyvärr har man genom felaktiga politiska beslut, medias vinklingar om det gröna alternativet och några investerare gjort svenska folket fattigare. Förutom att pensionspengar gått upp i rök så har man sett till att ett flertal nu står utan arbete, tomma lägenheter och fabrikslokaler som någon ska betala (läs skattebetalare). Jag får hoppas att detta var vändningen i bristen på sunt förnuft!

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin
Fjodor Eklund (V):
– Beskedet är självfallet en besvikelse och ett stort ansvar faller på bolagets ledning, som inte i tid informerat Skellefteå kommun och berörda statliga myndigheter om problemens omfattning. Det kommer att leda till framtida misstro när det gäller gröna satsningar. Sverige riskerar att tappa teknikförsprång (om det nu fanns något sådant inom batteriteknologin). Arbetslösheten kommer att öka ytterligare. Rädslan för Kinas intresse för den europeiska marknaden späs på och kan leda till så kallade säkerhetsmotiverade dumheter där statliga myndigheter motarbetar investeringar i ny teknik, som exempelvis anodfabriken i Timrå.

Mikael Karlsson (-). Pressbild: Värnamo kommun
Mikael Karlsson (-):
– Det är ju ett rejält bakslag för den storsatsning som gjordes för att Sverige skulle ta ett rejält steg för hållbar industri. Det handlar om 5 000 anställda vilket är ett hårt slag på arbetsmarknaden oavsett var det händer. För Skellefteå kommun måste det kännas som en mardröm. Ska man hitta något positivt i det hela är det väl att kanske några av de som nu friställs kanske hittar hit till vår kommun, där efterfrågan på kvalificerad kompetens alltid finns. Det är en tänkbar uppsida. Vi har gjort en rekryteringskampanj som riktar sig till Skellefteå som varit framgångsrik och företag här har redan fått en del sökande därifrån.

Carina Källman (M). Bild: David Alin
Carina Källman (M):
– Ja det var klokast så, men borde skett mycket tidigare. Vision är just en vision. Man kan inte/borde inte bygga så stort direkt på något vi inte bevisligen inte vet kommer att leverera. Jag ifrågasätter starkt varför man inte började i liten skala för att pröva sin devis, så tyvärr ett luftslott i mina ögon och staten ska inte gå in som garant för att bibehålla/ rekonstruera företaget.

Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin
Anetté Myrvold (S):
– Det får oerhörda konsekvenser både i Sverige men också Europa. Många som förlorar jobbet är i Sverige på tillfälliga arbetstillstånd och har bara tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, det är inte rimligt att vi tappar den här kompetensen till ett annat land. Vi har företag som skriker efter kompetens med det tar för lång tid att matcha. Ambitionen med Northvolt var bland annat att minska beroendet mot andra stater exempelvis Kina. Vi behöver investera i Grön omställning! Sverige behöver en aktiv arbetsmarknadspolitik för att minska arbetslösheten.

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Värnamo kommun
Tobias Pettersson (M):
– Beskedet om Northvolts konkurs är djupt oroande. Northvolt har varit en del av Sveriges och Europas gröna industriomställning, och en symbol för hur ny teknik och klimatambitioner kan kombineras med industriell utveckling. Konkursen påverkar tusentals anställda och underleverantörer, och det är många som nu drabbas hårt. Det här visar också vikten av att näringspolitik måste bygga på långsiktighet, stabila villkor och realistiska kalkyler. Staten ska inte vara riskkapitalist, utan skapa goda förutsättningar för företag att växa genom att värna konkurrenskraft, sänkta kostnader och tydliga spelregler. I grunden är det företagen själva som måste bära sina investeringar. Sverige ska fortsatt vara ett land där nya företag vågar satsa – men det måste ske på en stabil grund och med långsiktiga spelregler.
Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter, ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.