Nyheter

Så tänker politikerna om förslaget

Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

En utredare föreslår att regeringen instiftar en ny lag om mobilförbud för elever under hela skoldagen. Bilder: David Alin/CleanPNG

I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. I mitten av mars meddelades att en utredare föreslår att regeringen instiftar en ny lag om mobilförbud för elever under hela skoldagen. Med anledning av beskedet ställde vi följande fråga till våra politiker:

Ett nationellt mobilförbud föreslås i en ny skolutredning. Vad tycker du om förslaget?

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Jan Cherek (SD):

– Mobiltelefoner är ett störande moment i skolan och gör att elever lätt tappar koncentrationen. De skolor som har testat ett mobilförbud har visat upp ett positivt resultat på att långtidslärandet ökar. Man har också sett att mobilerna används att skriva nedsättande och fota varandra i kränkande situationer, en digital mobbing. Vissa studier har uppvisat att psykiska ohälsan ökar på grund av störande mobiler. Samtliga eleverna får en lugnare och tryggare skolmiljö utan mobiler i klassrummen. Skolan ska erbjuda en optimal miljö för inlärning samt fysiskt och psykiskt välmående. Att införa ett nationellt mobilförbud i skolan underlättar för lärare att ta ifrån elever mobiler på lektioner.

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V):

– Lite väl fyrkantigt tilltag. Självfallet behöver våra barn lugn och ro, samt fredas från övergrepp. Mobilen är ett verktyg och det är inte mobilen i sig som är problemet utan hur den kommit att användas på ett negativt sätt. Våra barn behöver rutiner och tillsyn. Trygghetsskapande åtgärder och omtanke är viktigare än ”polisiära” åtgärder.

Mikael Karlsson (-). Pressbild: Värnamo kommun

Mikael Karlsson (-): 

– Jag är spontant lite tveksam till förslaget om ett nationellt mobilförbud. Även om det kan bidra till att minska vissa störningar i klassrummet, tror jag inte att just den åtgärden ensamt löser de större utmaningar som skolan står inför. Problem med studiero, låg motivation och dåliga resultat kan bero på många fler faktorer och jag tror att det även behövs ett bredare perspektiv och en bredare insats. För att verkligen påverka situationen i skolan tror jag att vi också behöver fundera på antalet lärare och resurser i klassrummen, se över elevhälsan och arbeta mer med relationerna elever och vuxna emellan. En bra arbetsmiljö, ett tydligt ledarskap och stöd till elever som har det tufft socialt eller kunskapsmässigt är minst lika viktiga delar. Mobilfrågan är bara en pusselbit i ett större sammanhang.

Carina Källman (M). Bild: David Alin

Carina Källman (M): 

– Jag ställer mig positiv till detta. Vi behöver verkligen se över varför våra barn/ungdomar inte mår bra, sover sämre, känner sig osedda och ibland känner misslyckande i skola och fritid. Mobil i skolan är för mig ingen rättighet då den felanvänds och ställer till mycket oreda.

Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin

Anetté Myrvold (S): 

– Jag tycker inte att mobiltelefonen hör hemma i klassrummet, de allra flesta klarar en hel skoldag utan mobiltelefon. Däremot tycker jag inte att de ska behövas lämnas hemma utan kanske förvaras i skåp eller lämnas in på morgonen. Det är så klart också viktigt att detta sköts och att det blir konsekvenser om man inte sköter det.

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Värnamo kommun

Tobias Pettersson (M):

– Jag ser positivt på förslaget. Skolan ska präglas av studiero, trygghet och fokus på kunskap. Mobiler i klassrummet har alltför ofta blivit en källa till distraktion och stress, både för elever och lärare. Ett nationellt mobilförbud under skoldagen kan vara ett viktigt verktyg för att stärka lärandemiljön och ge lärarna bättre förutsättningar att bedriva undervisning. Det handlar inte om att förbjuda teknikanvändning i sig, utan om att skapa struktur och ge tydliga ramar i skolan.

Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter, ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *