Så tänker politikerna om förbudsförslaget
Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.
I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. I början av oktober berättade adoptionskommissionens utredare att de tänker föreslå ett förbud av internationella adoptioner till Sverige. Med anledning av förslaget ställde vi följande fråga till våra politiker:
Det pågår en diskussion om att Sverige ska förbjuda internationella adoptioner. Vad tycker du om det?
Bengt Einarsson (C):
– Adoptioner är en del i familjebildningen som har lång och ofta en positiv historia, med fokus på barns bästa och att ta tillvara emotionellt och känslomässigt utrymme hos par i vårt land för barn över världen. Såvitt kan överblickas är utfallet gott för de enskilda. Barnen och föräldrarna. Vi har en tradition från inte minst vårt folkrörelseutvecklade land (kyrkor med flera ideella sammanhang) att underlätta och stödja utsatta barn i olika delar världen. Vi talar om världens barn som gemensamt ansvar.
Fjodor Eklund (V):
– Vi är inte förespråkare för förbud. Tyvärr har det förekommit oegentligheter och sådana är oacceptabla. De som adopterar måste vara säkra på att verksamheten är seriös och inte utnyttjar fattiga människors trångmål. För att garantera ett seriös handläggning måste processen få ta tid.
Haris Sibonjic (C):
– Ett förbud löser inte de bakomliggande problemen i systemet! Var tanke med förslaget en strängare reglering och noggrannare kontroller för att säkerställa att internationella adoptioner sker på ett etiskt och transparent sätt? Kommer förslaget utifrån en önskan att skydda barn från potentiella missförhållanden, som trafficking eller oegentligheter i adoptionsprocesser? Ett totalförbud begränsar dock möjligheten att hjälpa barn i utsatta delar av världen. Att stänga dörren helt för adoptioner kan innebära att barn förlorar chansen till en bättre framtid i stabila familjer. En adoption är alltid till barnets bästa! Genom adoption skyddas barn från skadliga situationer och säkerställs barnens uppväxt i en trygg miljö. Adoption handlar i första hand om barns rätt till en trygg och kärleksfull uppväxt!
Mikael Karlsson (C):
– Jag är tveksam till det förslaget. Självklart måste allt gå rätt till, men ett kategoriskt förbud har jag svårt att se som det enda rätta.
Anetté Myrvold (S):
– Jag tycker inte det är något bra förslag men har dock inte läst hela innebörden. Spontant tänker jag att barn som växer upp på barnhem i andra länder får mycket sämre möjligheter att få en ny familj. Ett barnhem kan knappast vara det bästa sättet för ett barn att växa upp på.
Carina Källman (M):
– Förstår att man diskuterar internationella adoptioner. Det finns alltid risker i detta arbete. Det har funnits ekonomisk vinning ( det har varit väldigt dyrt och svårt att adoptera) och kanske ett sätt att lösa sitt lands problem med barn som far illa, eller samsjuklighet och/ eller andra bekymmer kring att adoptera bort dem internationellt. Det finns möjlighet till ”missnyttjande” i länder med invånare/ föräldrar som har svårt att hävda sig mot staten. Det verkar finnas en växande risk att adopterade barn inte mår bra utan de lider av risk för psykisk ohälsa, där de tvivlar och undrar kring sitt ursprung. Man har funnit ökad förekomst som ovan med psykisk ohälsa, och i media ser man ibland att barn hade velat ha bättre koll bakåt kring sitt ursprung. Vi tänker att vi gör en god gärning och tar dessa barn till oss, men nu visar kanske evidensen en annan sida. Så ja, det är svårt att ta ställning men riktigt att man utreder ett eventuellt förbjudande. Vi har redan barn i vårt land som har växande vård- och omsorgsbehov och som skulle behöva ett extra föräldraskap. Vi kan bli duktigare även där.
Margareta Lindahl (KD):
– Vi måste ha en fortsatt möjlighet att ge barn som annars lever under svåra omständigheter en möjlighet till ett tryggt hem i ett annat land om det saknas inhemska alternativ. Adoptioner måste ske under mycket strikt kontroll och att varje adoption säkerställs etiskt och för barnets bästa.
Emma Söderhjelm (C):
– Det är ett stort steg att helt stoppa det. Däremot får det aldrig finnas minsta tvivel om att adoptioner går rätt till. Under det senaste året har vi fått flera rapporter om att det förekommit oegentligheter som inte är något annat än ren människohandel. Det kan vara så att förfarandet behöver mer styrning och kontroll. Vi får heller inte glömma bort att fler människor i världen har det bättre, och då är möjligheten för föräldrarna eller skyddsnätet i samhället att ta hand om ett barn större och färre barn kommer att adopteras bort.
Gun-Britt Klingberg (S):
– Jag gillar inte alls det förslaget. Alla barn är lika mycket värda, när vi nu ser runt omkring oss att det är krig, översvämningar och så vidare och det är många barn som mist sina föräldrar av olika orsaker, och de som då vill adoptera något/några barn anser jag att de skall få göra det. Alla barn behöver ett riktigt hem med en kärleksfull miljö, det är inte barnens fel att det ser ut som det gör i världen.
Johan Hilding (C):
– Att förbjuda internationella adoptioner gynnar inte barnen i de fattiga länderna Det finns många föräldrar som kämpar för att bli föräldrar och då tycker jag inte att man ska ta bort möjligheten att kunna adoptera. Det finns ingen förälder som lämnar sina barn frivilligt man kanske inte ser en framtid i sitt hemland eller har andra komplexa problem. Barn behöver trygghet och kärlek.
Jan Cherek (SD):
– Jag förstår tanken med detta då det finns barn som säljs eller blir kidnappade. Sedan har jag förståelse för de som är barnlösa som vill ha barn men inte kan få själva. Barn ska inte vara en handelsvara! Jag anser att man ska ha hårdare kontroller vid adoptioner och i första hand adoptera barn från säkra länder där man registrerat de barn och föräldrar som är aktuella. I dag känns det som det är hårdare kontroller om man vill importera en hund än det är att adoptera ett barn.
Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter, ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.