Så tänker politikerna om det politiska klimatet
Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.
I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. Den 3 oktober avbröts den utrikespolitiska riksdagsdebatten om situationen i Palestina efter att personer på åhörarläktaren attackerat utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) med tomater och rödlök. Med anledning av attacken ställde vi följande fråga till våra politiker:
Politiker utsätts för tomatattacker. Hur ser du på dagens politiska klimat?
Bengt Einarsson (C):
– Det är klart att sådana extrema yttringar inte hör hemma i vår demokrati. Det politiska klimatet är polariserat och ytterpartier tog exempelvis för sig i EU-valet. Samverkan/samlingsstyre i mitten med styrformer som även inkluderar minoritetsinflytande som ju i praktiken hör till vårt kommunala styrelseskick borde prövas på alla nivåer.
Fjodor Eklund (V):
– Klimatet har hårdnat. Därför är det viktigt att värna om det öppna och respektfulla samtalet. Självfallet kan känslor ta över när oseriösa motståndare förnekar fakta och bagatelliserar stora utmaningar, men det gäller att skilja på sak och person. Jag är inte motståndare till civil olydnad. Tvärtom. Civil olydnad innebär bland annat icke-våld, offentlighet och legitimitet (även om handlingen kan bryta mot gällande lag)
Haris Sibonjic (C):
– Det är ett beteende som inte hör hemma i svensk demokrati och förtjänar ett starkt fördömande. Att ta avstånd från dessa handlingar är en nödvändighet för att skydda det demokratiska samtalet och förhindra att våld eller trakasserier normaliseras.
Mikael Karlsson (C):
– Varje attack på det demokratiska systemet är att fördöma. Vi måste värna om den demokrati vi lever i och ha respekt för att det finns regler att förhålla sig till. Alternativet är anarki eller diktatur och det tror jag ingen vill ha. Man kan tycka att tomater är bagatellartat, men respekten för de som tar ansvar i riksdagen är viktig att försvara.
Anetté Myrvold (S):
– En förutsättning för demokrati är fri och öppen debatt och som politiker ska du kunna känna dig trygg när du framför ditt partis ställning i en fråga. Man måste kunna skilja på sak och person och det är ALDRIG okej att uttrycka sitt missnöje genom hat, hot eller annan otillåten påverkan som exempel att försöka skrämma någon till tystnad genom att kasta tomater eller annat. Hot och hat som riktas mot politiker riskerar att tysta det offentliga samtalet.
Carina Källman (M):
– Dagens politiska klimat naggas. Det såg vi nu senast vid den så kallade tomatattacken i kammaren i riksdagen. Det är aldrig okej att störa i den kammaren, varken med skrik, burop, kommentarer eller att man kastar in saker. Tänk om det varit explosivt material i påsen? En attack med dödlig utgång? Denna gången var det ”bara” tomater… Jag fördömer det å det kraftigaste och det är inte värdigt en demokrati. Ja, vi har tryckfrihet. Åsiktsfrihet. Rätt att delta i allmänna val. Men inte att hota, förbanna eller på annat sätt störa demokratin. Den är skör och den sätts på prov varje vecka ser vi i media. Är det så vi vill ha det? Tror inte någon tycker det.
Margareta Lindahl (KD):
– Attacker mot politiker utgör en allvarlig risk mot vår demokrati och risk för att begränsa vårt öppna och fria politiska klimat.
Emma Söderhjelm (C):
– Att attackera någon för att den är politiskt aktiv är ett lågvattenmärke. Det är helt oacceptabelt. Vi har ett samhällsklimat som handlar så mycket mer om individen och där det är mindre ”hippt” att se till samhällets bästa. Jag önskar att vi kunde få mer fokus på vad vi gör för varandra. I ett samhälle där allt fler lider av ensamhet och psykisk ohälsa så vågar jag påstå att de som känner att de gör något för andra och är till nytta och glädje för andra också mår bättre. Det tror jag också skulle ge fler politiskt aktiva som vill jobba för allas bästa. Jag tror att det är den långsiktiga medicinen för ett varmare politiskt klimat.
Gun-Britt Klingberg (S):
– Dagens politiska klimat är inte bra och det är hemskt att politiker i ledande ställning skall utsättas för detta, men detta måste pratas om redan i hemmen och i skolan: att våra politiker är folkvalda och hur man överhuvudtaget skall bete sig i vårt land. Det handlar om vår demokrati.
Johan Hilding (C):
– Dagens politiska klimat måste bli mycket mjukare. Det är viktigt att ha i åtanke att varje förtroendevald är en människa som har ställt upp för att förändra och jobba för ett bättre samhälle. Bakom varje politiker står en familj och de ska inte behövas utsättas för hot eller kränkningar. Det är viktigt att skilja på sak och person i det demokratiska samtalet.
Jan Cherek (SD):
– Det politiska klimatet har blivit hårdare. De flesta medier är även skuld till detta, då de har en vänsteragenda som triggar vissa grupper. Aktivister är de som förstör demokratin och är de inte klimataktivister så är de starkt knutna till vänsterfalangen. Jag tror att man måste försöka få alla från höger till vänster att förstå att dialog är det enda sättet att få gehör för sina tankar och idéer. Kasta tomater, limma fast sig på vägar, förstöra sportevenemang, skrika och gapa och bränna bilar kommer bara att skapa ännu hårdare klimat.
Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter, ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.