Nyheter

Så tänker politikerna om den demokratiska processen

Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

Får alla politiker samma förutsättningar inför ett sammanträde? Det är frågan. Bilder: Pixabay/David Alin

I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. På redaktionen började vi diskutera likabehandlingsprincipen ur ett demokratiskt perspektiv. Därför bestämde vi oss för att ställa följande fråga till våra kommunpolitiker:

Får alla politiker samma förutsättningar inför ett sammanträde?

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Jan Cherek (SD):

– Nej! Det finns fyra kategorier! Presidiet där Alliansen med ordförande och vice ordförande får mest information. Sedan har vi andra vice ordförande där Socialdemokraterna innehar den posten i samtliga nämnder. Därefter kommer vi i SD då vi har ledamöter i samtliga nämnder och kommunstyrelsen, dock inte i näringsutskottet. Vänsterpartiet är de som får minst, då de inte finns i någon nämnd. Det har diskuterats om man skulle införa närvarorätt men utan yttranderätt för de partier som ej har ledamöter i någon nämnd. Det har dock avslagits. Vid ett flertal tillfällen har vi fått information via media och detta har jag påtalat i KS! En mer öppenhet till samtliga partier borde vara en förutsättning för att driva kommunen framåt.

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V):

– Självfallet inte. De som sitter högst upp i näringskedjan är bäst förberedda, så även här är nedsippringsteorin ett falsarium. De mättas smulor räcker inte för att föda de hungriga.

Mikael Karlsson (-). Pressbild: Värnamo kommun

Mikael Karlsson (-): 

– Ja, alla politiker i Värnamo kommun får i grunden samma formella förutsättningar inför ett sammanträde, till exempel genom tillgång till samma handlingar, information och möjligheter att delta i beslutsprocessen. Samtidigt finns det naturliga skillnader mellan de som är heltidspolitiker och de som är fritidspolitiker. Heltidspolitiker har ofta mer tid och resurser att sätta sig in i ärenden och fördjupa sig i detaljer, medan fritidspolitiker måste kombinera uppdraget med sitt vanliga arbete eller andra åtaganden. Det kan påverka hur mycket tid och energi de kan lägga på förberedelserna, men i grunden ges alla samma verktyg och möjligheter.

Carina Källman (M). Bild: David Alin

Carina Källman (M): 

– Beror på hur frågan ställs. Nej, alla har inte plats i kommunala nämnder på grund av antal vunna mandat i val är det som ger dig företräde. Då är det svårt att ha lika förutsättningar för information. Så är systemet uppbyggt, men vi har möjlighet att efterfråga den information man tänker sig behöva och kan så göra.

Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin

Anetté Myrvold (S): 

– Nej absolut inte! Alliansen i Värnamo har till exempel i de flesta nämnder beslutat att inte ha med oppositionen i beredningen, vilket är synd för där kan vi påtala vad man behöver mer information/ föredragning om innan man går till beslut.

Alliansen har också med flertalet tjänstemän på sina beredningar och har kanske också haft flera möten med olika tjänstemän innan det tas upp i beredning för att senare komma till beslut. Så när ett ärende ska upp till beslut har de haft flera träffar och fått mer och annan typ av information som vi i Socialdemokraterna inte får tillgång till. Är det tuffa, tråkiga och ledsamma beslut då kan vi få vara med, för då är det viktigt med en bred förankring över blockgränserna men annars låtsas de om som vi inte finns! Sad but true

Vi alla har rätt att få rätt och tillräcklig information för att känna oss trygga i att vi fattar bra beslut, men vi undanhålls en hel del och utesluts från mycket. Ibland kan man komma in till mig och ge en snabb info på någon minut för att jag ska ”känna mig informerad” men det krävs mer än så.

Vill tillägga att man i medborgarnämnden och barn- och utbildningsnämnden ALLTID har fått vara med i beredningen, för att ordföranden tycker det är viktigt att alla får samma information och att man kan komma med inspel om vilken ytterligare information som skulle behövas innan man går till beslut.

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Värnamo kommun

Tobias Pettersson (M):

– I Värnamo kommun är det en självklar ambition att alla förtroendevalda ska ha tillgång till den information de behöver för att fatta välgrundade beslut. Det gäller oavsett politisk tillhörighet. Alla ledamöter får samma tillgång till ärendehandlingar, beslutsunderlag och möjlighet att ställa frågor vid sammanträden. Samtidigt ser arbetssätten olika ut i olika nämnder beroende på ärendenas karaktär och de rutiner som respektive ordförande etablerat. Det är inte ovanligt att majoriteten har egna överläggningar som en del av sitt ansvar att lägga fram genomarbetade förslag, men det förändrar inte möjligheten för alla politiker att ställa frågor eller begära fördjupad information. God dialog och bred förankring bidrar till bättre beslut – och det är i allas intresse.

Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter, ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *