Nyheter

Så tänker politikerna om anställningsstopp

Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

Just nu råder anställningsstopp inom omsorgen inom Värnamo kommun. Bild: Pressbild

I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. Som en av åtgärderna för att nå en budget i balans beslutade omsorgsförvaltningen i Värnamo kommun i oktober 2023 att införa ett anställningsstopp inom förvaltningen. Ett anställningsstopp som har förlängts och nu pågår fram till årsskiftet. Mot bakgrund av omsorgsnämndens beslut ställde vi följande fråga till kommunens politiker:

Det råder anställningsstopp inom omsorgen. Hur ser du på anställningsstopp inom kommunal verksamhet?

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V):

– Icke önskvärt. En besparing i dag kan mycket väl leda till betydligt större framtida kostnader. Rätt bemanning och en god personalpolitik med fokus på en bra arbetsmiljö och rimliga scheman måste prioriteras.

Bo Svedberg (S). Bild: David Alin

Bo Svedberg (S):

– Verkar som om verksamheten inte har koll på sina utgifter och samtidigt försöker hitta lösningar som ej håller. Och då tar man till anställningsstopp för att minska ett stort underskott. Något är riktigt fel: en för liten budget eller för få händer uti verksamheten de som möter medborgarna, då har vi bara mellanskiktet kvar?

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Inger Axelsson (C):

– Omsorgsnämnden har sedan hösten 2023 fattat beslut om anställningsstopp då ett delårsbokslut visade på ett stort underskott, samtidigt som det skett en ökning med 19 årsarbetare inom förvaltningen. Sedan dess har ekonomin gåtts igenom och fler obalanser blivit kända och revisorer inkommit med kritik.  Samtidigt med detta sitter Sveriges kommuner med ökade kostnader för pensioner, högre räntor och priser som stigit efter hög inflation. Det tar tid att få en budget i balans i alla nämnder och omsorgsnämnden har ansvar för äldreomsorgen, hemsjukvård, stöd och service och mycket mer. Det är inte enkelt och jag tänker att nämnden nu måste få arbeta sig igenom och genomföra de förbättringsåtgärder de behöver göra.

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Jan Cherek (SD):

– Här har jag två olika svar.

Anställningsstopp gällande chefspositioner och administrativ personal ser jag positivt på.
Vi behöver även minska denna koloss.
När det gäller anställningsstopp bland fotfolket, de som är närmast brukarna, så ska man vara noga att väga behovet och kanske till och med öka antalet.
Återanställningar görs fortfarande.

Det viktigaste just nu är att få ner sjukantalet och utreda varför det är så högt.
Kanske man ska se över arbetsuppgifterna och ge dem möjlighet till andra uppgifter om det är förslitningsskador eller liknade som är orsaken.

Lissandra Rickemark (S). Pressbild: Socialdemokraterna

Lissandra Rickemark (S): 

– Det är viktigt att man ser till att verksamheten fungerar väl, att de anställda har de kollegor de behöver och pressas extra av ekonomiska sparanden. Ett anställningsstopp känns sällan bidragande till detta och till syvende och sist behöver kommunen ta ansvar för sina anställdas mående och omsorgstagarnas välbefinnande i ett välfärdssamhälle.

Gun-Britt Klingberg (S). Bild: David Alin

Gun-Britt Klingberg (S): 

– Är orolig för att detta slår tillbaka, då det kan vara mycket som inte hinns med samt att de anställda som arbetar får det betydligt svårare att orka med och då kan det bli sjukskrivningar som följd och en psykisk press som inte är bra då takten pressas upp med mindre arbetstagare. Det borde vara att man skall arbeta två helger av fem. Man måste kunna planera familjeliv med arbetet.

Margareta Lindahl (KD). Bild: David Alin

Margareta Lindahl (KD): 

– Anställningstopp inom omsorgsförvaltningen får ses som en nödvändig destruktiv åtgärd när alla andra åtgärder uttömts för att komma till rätta med stort underskott. Lagstadgad verksamheter är skyddad.

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Mikael Karlsson (C):

– Det är egentligen en återbesättningsprövning. Jag tycker det är bra att man tänker sig för vid varje tillsättning av en tjänst. Vi ska ha den personal vi behöver, varken mer eller mindre. Stoppet är en drastisk åtgärd som jag ser som nödvändig för att bidra till en budget i balans. Vi kan inte långsiktigt bedriva en verksamhet som gör åt med mer pengar än vi har. Samtidigt har vi kvalitetskrav som ska mötas så det är ingen helt enkel ekvation att lösa. Nu är omsorgen på god väg att göra det så vi får se över tid hur man löser situationen, både för personalens men framförallt för kundernas bästa.

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Moderaterna

Tobias Pettersson (M):

Anställningsstoppet innebär i praktiken att man ska göra en återbesättningsprövning innan man återbesätter tjänster, det är för mig en självklarhet att man gör det, men har det inte alltid varit i offentlig sektor. Andelen elever i skolan och äldre inom omsorgen varierar över tid och då behöver man också säkerställa att man har personal efter det behov som finns. Viktigt är att parallellt analysera kvalitet och kostnad. I vissa fall ligger våra kostnader högre i förhållande till Sverigesnittet och samtidig ligger kvaliteten under Sverigesnittet. Det tyder på att pengar och kvalitét inte alltid hänger samman. Under 2023 och 2024 har kommunstyrelsen tillfört 53 miljoner för kostnadsökningar och nämndernas budgetramar har  utöver detta ökat varje år. I många sammanhang tolkar man det som att vi har besparingskrav men så är inte fallet, man ska helt enkelt inte göra av med mer pengar än det man har, vilket borde vara en självklarhet för både privatpersoner och offentlig sektor.

Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter , ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.

Taggar

Dela


1 reaktion på Så tänker politikerna om anställningsstopp

Miljöpartiet anser att anställningsstopp skall användas med stor försiktighet som verktyg till att sanera budgetunderskott. Se över hela sin organisation så att administrationen inte blir för ”fet” i förhållande till de praktiska utövarna, för det är där uppdraget utförs och kvaliteten mäts. Så uppenbarligen har Alliansen misslyckats när kommunstyrelsens ordförande säger citat:” I vissa fall ligger våra kostnader högre i förhållande till Sverigesnittet och samtidigt ligger kvaliteten under Sverigesnittet”

Lämna ett svar