Nyheter

Så tänker kommunen om solcellsanläggningar

Nyheter Kommunfullmäktige klubbade igenom ställningstaganden kring strålande etableringar.

Kommunfullmäktige klubbade igenom ställningstaganden kring strålande etableringar. Bilder: David Alin/Pixabay

Under hösten lyftes frågan om hur Värnamo kommun står i frågan om etableringar om solenergianläggningar. På torsdagens kommunfullmäktige beslutade politikerna att anta de ställningstaganden som samhällsbyggnadsförvaltningen har arbetat fram.

– Det viktiga i det här fallet är att ha ett ställningstagande för att inte heller bygga ut solenergianläggningar på platser som vi behöver för antingen bostadsändamål, i närheten av våra större kransorter eller på platser vi på annat sätt behöver för livsmedelsproduktion eller liknande. Det är en policy som som har arbetats fram skyndsamt och som jag tycker är bra, säger Tobias Pettersson (M).

Värnamo kommun är generellt sett positivt inställda till solcellsanläggningar, men de anser att i vissa fall är andra intressen viktigare. Bland annat handlar det om kulturmiljövärden, natur- och friluftslivsvärden eller områden där kommunen planerar för annan markanvändning i framtiden.

Kommunen bedömer solenergianläggningens lämplighet genom att göra en samlad bedömning. I bedömningen utgår kommunen från följande aspekter: vad översiktsplanen eller detaljplan redovisar, solcellsanläggningens storlek, närheten till bostäder/samhälle och friluftslivsområden, barriäreffekter och samhällenas möjlighet att expandera, påverkan på stads- och landskapsbilden, markens lämplighet och möjlighet till samexistens/multifunktionell yta (exempelvis tillsammans med annan markanvändning, till exempel jordbruk).

Värnamo kommun anser att upplåtelse av markytor för etablering av solcellsanläggningar kan ske på ytor som inte kan komma att behövas för rekreation och friluftsliv samt ytor som inte kan komma att pekas ut som möjlig placering av bostäder, verksamheter eller kommunal service inom överskådlig framtid. Exempel på sådana ytor kan till exempel vara tätortsnära, nedlagda kommunala avfallsupplag.

Kommunen anser att solcellsanläggningsparker större än 5 hektar bör inte placeras närmare än 500 meter från mark som är planerad för bostadsändamål. De anser också att etablering av solcellsläggningar ska undvikas på skogsområden med höga produktions- eller naturvärden och brukningsvärd jordbruksmark, om inte jordbruket kan bedrivas i kombination med solenergianläggningen. Kommunen anser också att vid etablering av en solcellsanläggning bör krav ställas på att det avsätts pengar för markåterställning.

LÄS MER:  Nej till solcellspark: Står upp för välbefinnande
Taggar

Dela


1 reaktion på Så tänker kommunen om solcellsanläggningar

Lämna ett svar