Så ska svinnet minska i mellandagarna
Nyheter De senaste dagarnas julbord har fyllts med mat men det är långt ifrån allt som äts upp. City Gross tar nu ett krafttag för att fler svenskar ska använda sin överblivna julmat.
– Det gäller att vi alla tänker till för att mindre mat ska gå till spillo. Det finns en mängd svinnåtgärder som både sparar pengar och miljön, säger Michael Riedel, färskvaruansvarig på City Gross.
Att ta tillvara på all mat som blivit över efter juldagarna är ett sätt att skapa något gott och samtidigt minska den negativa klimatpåverkan som dagens livsmedelskonsumtion bidrar med.
– Vi tar ett ansvar för att minska andelen mat som slängs i onödan genom att uppmuntra våra leverantörer och producenter till en resurseffektiv matproduktion, själva använda nya innovativa lösningar för att minska svinnet och inspirera kunderna till bättre val, säger Michael Riedel.
För att uppmuntra kunderna att använda resterna från julbordet har kedjan använt experthjälp. Matkreatören Sara Ekman delar nämligen med av sig av sina bästa tips för mellandagarna och till nyår.
– Det har varit jätteroligt att arbeta fram flera inspirerande och svinngoda recept som vi nu delar i våra olika kanaler. Vi använder oss av julbordets olika rätter, men smaken av julbord är långt borta, säger hon.
Minskat matsvinn under 2018
Samtidigt som det är viktigt att minska matsvinnet i dagarna, måste den totala mängden matavfall under hela året bli mindre. Tack vare ett flitigt arbete har City Gross lyckats minska verksamhetens matsvinn med hela 16 procent från förra året. En av anledningarna bakom detta är införandet av en ny förpackningsteknik för det butiksstyckade köttet i alla butiker, kallad Skinpack.
– Mätningar innan och efter införandet av den nya tekniken visar att svinnet på kött minskat med över 60 procent. Det är vi verkligen glada och stolta över, säger Michael Riedel.
För inspirerande svinnrecept: