Nyheter

Så ska nämnden få en budget i balans

Nyheter Från minskad sjukfrånvaro och minskad användning av timvikarier till minskad bilanvändning. Så ska omsorgsnämnden få en budget i balans.

Omsorgsnämnden har antagit en åtgärdsplan för att få en budget i balans. Bilder: Arkivbilder

Omsorgsnämnden har sedan många år redovisat ekonomiska underskott i sin verksamhet. Under 2023 visade nämnden ett negativt resultat med 40 miljoner kronor och prognosen i april visar ett underskott för 2024 med 22 miljoner kronor. Efter vidtagna åtgärder går dock siffrorna åt rätt håll. Vid maj 2024 visade omsorgsförvaltningen upp ett resultat på minus 6,2 miljoner kronor. Vi samma period året innan låg siffrorna på minus 27,2 miljoner kronor.

För att nå en budget i balans har omsorgsnämnden beslutat att enheterna får i uppdrag att inkomma med åtgärdsplaner för att nå en budget i balans. Den sammanställda 16 punkter långa åtgärdsplanen innehåller både kort- och långsiktiga besparingsförslag på motsvarande 20,45 miljoner kronor. På junisammanträdet beslutade nämnden att anta ovan nämnda åtgärdsplan.

En minskning av sjukfrånvaro, mer- och övertidskostnader, timanställda och konsulttjänster står i fokus i åtgärdsplanen. Som ett led i det hela kommer förvaltningen under hösten ta fram ett ramverk för bemanningsplanering och en hållbar schemaläggning, med fokus på nattpassens längd, antalet fridagar i schemaperioder, samplanering och schemaläggning vid planerad frånvaro. Utöver förbättrad personalsituation strävar förvaltningen efter en bättre bilanvändning och har ambitionen att minska fordonsparken med tolv bilar.

Översyner ska göras inom flera områden.

Bland annat av den förebyggande enheten, med fokus på att tydliggöra enhetens arbete och optimera lokalanvändning samt att arrangera seniormässan inom befintlig budgetram med interna personalresurser.

Förvaltningen ska även göra en översyn av organisationen inom daglig verksamhet samt anpassa innehållet efter uppdraget och i augusti månad presenterar förvaltningen en utredning kring den dagliga verksamheten. Förvaltningen ska också göra en översyn av verksamhetens lokaler, med en strävan efter att hålla verksamheter inom befintliga lokaler alternativt säga upp externa avtal till förmån för att skriva kontrakt med det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder.

Dessutom ska förvaltningen bland annat göra en översyn av externa placeringar och se över möjligheterna för att driva dessa i egen regi samt göra en genomlysning och kartläggning gällande avgifter och avtal om kostnader inom förvaltningen.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Så ska nämnden få en budget i balans

Minska på bilparken?
Redan idag slår man samman timmarna för den äldre med hemtjänst utanför stadskärnan. Bra för miljön säger någon då. Men istället minskas antalet besök under dygnet. Otryggheten ökar. Sista kvällsbesöket eller kvällshjälpen blir tidigare och tidigare. Man ska bo kvar hemma så länge det bara är möjligt med insatser. Enligt kommunen kvittar det var du bor. Vi fixar det. Men!
Tjusiga ord på en hemsida och verkligheten är långt ifrån varandra.
Hittar man inte fler konsulter man kan avsluta och spara pengar på?

Nu vore det på sin plats att personalen skulle arbeta sju timamr per dag som heltidsmått.

Sjuktalen skulle minska och hälsan, friskvården kunna främjas och människor i dessa yrken skulle orka.

Man skulle hinna vila upp sig inför nästa arbetsdag, då mycket läggs på och läggs på och i synnerhet inom kvinnodominerade yrken.

Spara sig till minskad sjukfrånvaro?

Jag blir bedrövad av att höra om och om igen att vi ska spara på skolan, och de äldre. Inget extra och när man upptäcker att någon satt guldkant tillvaron för äldre eller lagt in den där extra personalen i skolan – vips så kommer det ett sparkrav som ett brev på posten.

Om vi inte satsar på ungarna hur ska vårt samhälle kunna fungera?

Varför visar vi inte respekt till de som byggt vårt samhälle som nu bor på våra äldreboenden?

Jag vill tro att det är bra människor som blir politiker – som har en tanke om att förbättra för kollektivet. Ändå tycks de vävas in i samma tankesätt som sina föregångare, nästan oavsett partitillhörighet.

Jag tänker att även våra politiker har gått i skolan och sett problemen. Lika så kommer våra politiker hamna på äldreboende förr eller senare.

Det är något som skaver som vi måste rätta till. Frågan är bara hur.

Lämna ett svar