Så mycket ny solel byggdes i Värnamo
Nyheter Antalet solcellsinstallationer i Sverige ökar, men i fjol bromsade utbyggnaden in kraftigt. I Värnamo kommun var utbyggnadstakten under 2024 ändå högre än i riket i stort. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Under 2024 anslöts 6,6 megawatt ny solel till elnätet i Värnamo kommun, en ökning med 28 procent jämfört med året innan.
Totalt finns 1 509 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 29,8 megawatt i kommunen. Det skulle kunna motsvara, i runda tal, en elproduktion på någonstans mellan 24 och 28 procent av vad hushållen i Värnamo förbrukar per år.
Räknat per invånare finns det nu 862 watt solceller per person i kommunen, vilket kan jämföras med 679,3 watt per person i hela Jönköpings län. Mest solel per invånare i länet hade Gnosjö kommun och mest i landet Borgholms kommun.
Installerad effekt per invånare blir förstås högre i de områden där det finns storskaliga solcellsparker eller liknande. Tittar vi istället på antalet installationer per invånare har Värnamo 43,7 anläggningar per tusen invånare, att jämföra med 36,4 i hela länet.
Den största delen av solelen i Värnamo, 51 procent, kommer från medelstora anläggningar, totalt 211 stycken. Det skiljer Värnamo från de flesta andra delar av landet, där de småskaliga installationerna dominerar. I hela Sverige står anläggningar under 20 kilowatt för mer än hälften av den installerade effekten. Generellt är deras andel störst i kommuner med många villahushåll, medan större anläggningar dominerar i tätbefolkade kommuner med fler flerfamiljsbostäder – och förstås i de småkommuner som har någon av landets stora markanläggningar för solel.
Sedan 2021 finns ett särskilt grönt skatteavdrag för bland annat installation av solceller. I Värnamo kommun gjordes avdrag för totalt 3,4 miljoner kronor under 2024, att jämföra med 17,4 miljoner kronor året innan.
I landet som helhet var 2024 ett år med en dämpad tillväxt av solcellsanläggningar, jämfört med de senaste åren. Många solcellinstallatörer har gått i konkurs, färre privatpersoner har sökt bidrag för installationer, och utbyggnaden var avsevärt mindre än rekordåret 2023.
Inbromsningen är tydligast bland de småskaliga anläggningarna, som framför allt utgörs av privatpersoners installationer på villatak och liknande. Det syns också tydligt i det gröna avdraget för solceller: Det utbetalda beloppet föll från över tre miljarder till 800 miljoner kronor, mellan 2024 och 2023.
De senaste tolv månaderna har solel stått för omkring 2,4 procent av landets totala elproduktion. Fjolåret var det första då den andelen var över två procent.
Källa: Newsworthy