Så mycket kostar utredningen
Nyheter Teknik- och fritidsnämnden har fått i uppdrag att återkomma till kommunstyrelsen med en kostnadskalkyl på vad det kostar att låta en konstruktör med erfarenhet av byggnation av broar räkna på reparation av befintlig viadukt och kostnaderna för en ny viadukt. Nu har offerter samlats in.

Teknik- och fritidsnämnden har fått i uppdrag att återkomma till kommunstyrelsen med offerter på vad det kostar att låta en konstruktör med erfarenhet av byggnation av broar räkna på reparation av befintlig viadukt och kostnaderna för en ny viadukt. Nu har offerter samlats in. Bild: David Alin/Pxhere
I mars månad berättade vi om Jan Chereks (SD) förslag om att få klarhet i kostnaderna för en renovering av den befintliga viadukten samt ett nybygge.
– Vi har i dag en liten budgetpott hos kommunstyrelsen för att göra utredningar och liknande, men vi vet inte vad kostnaderna landar på och det behöver vi få reda på i fall vi behöver ta med det i budgetberedningens arbete för att skjuta till pemngar där eller om vi kan lösa det inom ramen för de pengar vi redan har i budgeten. Det här är helt enkelt det första steget, vad kostar utredningen, och därefter försöka se hur vi ska finansiera den här utredningen och få svar på de frågetecken som finns och de olika alternativ som också trafikplanen kommer att lyfta fram, sa kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M)
– Det har gått så många turer när det gäller viadukten. Det pratas om att det finns underlag som vi inte har fått se och är det på det viset så är det ju väldigt beklagligt, för mig veterligen så ska alla underlag som tjänstepersoner har diarieföras och jag tycker att det låter konstigt. Vi behöver titta på trafikplanen i stort så att vi ökar trafikflödet i stadskärnan. Sedan om det är en ny viadukt eller inte får utredningen visa. Det ena utesluter inte det andra, så det är bra att man kan ha någon som verkligen kan de här bitarna som får titta på det en gång till. Egentligen är jag emot att vi bara tillsätter nya utredningar så länge man inte är nöjd med något, men är det oklarheter så är det bättre att man reder ut det, sa kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S).
– Nu kommer teknik- och fritidsnämnden få ta och rapportera om vad de behöver ekonomiskt för att få en konstruktör med kunskap av brobyggnation att räkna på det. Åter i april till kommunstyrelsen då vi kan ta beslut om att ge uppdraget att teknik- och fritidsnämnden får pengarna och de får sätta en konstruktör att komma in med pris, alternativt så lägger man detta i budgetberedningen. När vi väl får besked vad det kostar att bygga eller reparera så är det åter i kommunstyrelsen och vi förbereder kommunfullmäktige om vilket alternativ som är bäst. Oavsett hur de lägger upp det så blir det en valfråga. Vi kommer att köra stenhårt på att presentera att bollen är i rullning. Vi väntar bara in teknik- och fritidsnämndens möte först, sa Jan Cherek (SD) själv.
På teknik- och fritidsnämndens möte den 25 mars klubbades förutsättningarna för utredningen. De ser ut som följer:
Alternativ 1: Renovering av befintlig viadukt
∗ Det förutsätts att återstående livslängd ska vara mellan 20 och 30 år efter renovering.
∗ Det förutsätts att samma bredd på brobana, tio meter, ska bibehållas efter renovering.
∗ Ett alternativ där det förutsätts att förstärkning görs i erforderlig omfattning så att länstrafikens bussar (motsvarande minst bärighetsklass 2, BK2) ska kunna trafikera viadukten efter renovering.
∗ Ett alternativ där det förutsätts att förstärkning görs i erforderlig omfattning för att tillåta trafikering/trafikklass motsvarande biltrafik (motsvarande minst BK3).
∗ Ett alternativ där det förutsätts att förstärkning görs i erforderlig omfattning för att tillåta enkelriktad biltrafik (motsvarande minst BK3) och gång- och cykelväg.
Alternativ 2: Byggande av ny viadukt
∗ Det förutsätts att en nybyggd viadukt, med 120 års livslängd i enlighet med Trafikverkets krav för broar över järnvägar och trafiklaster enligt gällande nybyggnadskrav uppförs.
∗ Ett alternativ där det förutsätts en rak bro med samma bredd som befintlig bro.
∗ Ett alternativ där det förutsätts en rak bro som inkluderar dubbelriktad trafik och gång- och cykeltrafik
∗ Ett alternativ där det förutsätts dubbelriktad trafik, gång- och cykeltrafik och anslutning till Västermogatan för fordonstrafiken.
Utifrån ovan nämnda förutsättningar har teknik- och fritidsförvaltningen tagit in offerter på vad utredningen kan kosta. Offert har inhämtats från Sweco Sverige AB. De beräknar kostnaden för utredningen till 331 300 kronor exklusive moms.
Kostnaden kan knappast oroa kommunen med så långt tidsperspektiv som en bro skall kunna vara användbar. Här talar vi om kanske hundra år. Till saken, sluta med flera utredningar som får kommunens tekniska verksamheter att stagnera i frågan. Beslut med avseende bästa lösningen med statliga lån i en långsiktigt stabil ekonomi kan även Värnamo kommun använda den tillsammans med andra statliga myndigheter omkring en
budgetering av en ny viadukt mellan östra och västra stadsdelarna, i en sådant samarbete mellan staden, Värnamo kommun, regionen och Trafikverket.
Dessutom finns Sveriges regering att tillgå i denna byggnation för Värnamos centrala stadsde.
CG
Varför behövs bk2 (det vill säga 51,4-tons) och bk3 (det vill säga 37,5-tonsfordon) behöva ta vägen via viadukten? I stadskärnan över gamla centralplan är dessa fordon ändå förbjudna och de som kört tungt minns att viadukten var något man ville undvika att fastna på vintertid. Gör om viadukten till gångbro och låt den stå som ett kulturminne, låt tungtrafiken och övrigt ta lederna runt Värnamo.
Det blir tredje utredningen av samma konsult. Varför inte ta in en second opinion från en annan som kan se med nya ögon.