Nyheter

Så många strandskyddsdispenser godkändes i Värnamo

Nyheter Under de senaste fem åren har Värnamo kommun godkänt 89 byggen inom strandskyddat område. Det visar siffror från Naturvårdsverket som Newsworthy har tagit del av.

Under de senaste fem åren har Värnamo kommun godkänt 89 byggen inom strandskyddat område. Bild: Nils Söderman, Unsplash

Den som vill bygga nära vatten behöver dispens från strandskyddet, lagstiftningen som ska säkra allmänhetens tillgång till stränderna och bevara livsvillkor för djur och växter. I de flesta fall är det kommunerna som godkänner dispenserna och under de senaste fem åren har Värnamo kommun fattat 89 beslut för totalt 94 åtgärder inom strandskyddat område, enligt den sammanställning Naturvårdsverket varje år gör.

I de flesta fall har det handlat om nybyggnad av bostadshus eller fritidshus och komplement- eller tillbygge. Undantag från strandskyddet får bara godkännas om vissa särskilda skäl i lagen uppfylls. I Värnamo handlar det oftast om marken redan är bebyggd, vilket också är det skäl som är vanligast i landet som helhet.

Alla kommunens dispenser skickas vidare till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har tre veckor på sig att bedöma om beslutet kan ha fattats på felaktiga grunder – och i så fall överpröva det. Efter en överprövning kan strandskyddsdispensen upphävas. I Värnamos fall har länsstyrelsen helt eller delvis upphävt tio av 89 beslut under de senaste fem åren.

Stora skillnader – länsstyrelsen i Jönköping överprövar nästan vart tredje beslut

Hur många beslut som överprövas skiljer sig mycket mellan olika länsstyrelser, visar Newsworthys kartläggning. Länsstyrelsen i Jönköping har under de senaste fem åren överprövat 256 kommunala beslut. Det motsvarar nästan vart tredje beslut, vilket är en högre andel än i riket som helhet. Länsstyrelsen i Södermanland överprövar mest, nästan vartannat beslut, medan länsstyrelsen i Norrbotten överprövat någon procent av besluten.

– Varför det skiljer sig åt över landet beror troligtvis på många faktorer. Strandskyddslagstiftningen är komplex, och erfarenheten och kompetensen kan variera över landet, säger Erika Widén, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.

– Vi utgår från lagstiftningen när vi gör våra bedömningar och känner oss trygga i dem. Domstolarna delar oftast länsstyrelsens bedömning när våra beslut överklagas.

Under 2024 ser länsstyrelsen i Södermanland en nedåtgående trend, där färre av kommunernas dispenser överprövas.

– Kommunerna och länsstyrelsen har ett gemensamt ansvar, där länsstyrelsen ska granska och vägleda kommunerna. Vi har i år träffat åtta av nio kommuner för vägledning och kanske har det haft effekt.

Skillnader har uppmärksammats förr

Kommunerna tog över ansvaret för att besluta om strandskyddsdispenserna 2009 samtidigt som länsstyrelserna fick i uppdrag att granska dem. I en tidig utvärdering konstaterade Naturvårdsverket att olika länsstyrelser redan då överprövade i väldigt olika hög grad – och att skillnaden inte kunde förklaras med bakgrundsfaktorer som befolkningstäthet eller hur många dispenser som beslutats.

Däremot visade det sig att en del länsstyrelser oftare tog kontakt med kommunerna i stället för att direkt överpröva beslutet. Och det tror Ulla Pettersson, handläggare samhällsplanering på länsstyrelsen i Norrbotten, kan förklara att de överprövat relativt få strandskyddsdispenser.

– Vi har ungefär 300 ärenden per år av varierande kvalitet och komplexitet. När vi granskar tar vi in kompletterande underlag av enklare karaktär, men när vi ser att bristerna i ett beslut är så stora att det inte går att se om man kan godkänna det – då återförvisar vi ärendet till kommunerna. Vi gör nog det i högre utsträckning än andra. Detta är reglerat i lag, både miljöbalken och förvaltningslagen, säger hon.

Och då blir kommunernas beslut bättre?

– I återförvisningen skriver vi ett pedagogiskt underlag om vad som saknas, oftast kan beslutet godkännas när de kommer in med det som saknas. Därför har vi så få överprövningar. Vi tycker att det här arbetssättet fungerar bra och den uppfattningen delar kommunerna när vi ställt frågan. Det har också prövats i domstol.

Fakta: Strandskyddsdispenser per kommun 2019–2023 i Jönköpings län

Kommun Antal beslut om dispens Antal upphävda beslut (helt eller delvis) Upphävda per 100 dispenser
Jönköping 157 18 11
Vetlanda 99 5 5
Eksjö 90 16 18
Värnamo 89 10 11
Nässjö 83 5 6
Vaggeryd 68 7 10
Gislaved 61 11 18
Sävsjö 47 10 21
Habo 40 3 8
Aneby 37 4 11
Gnosjö 29 1 3
Tranås 29 9 31
Mullsjö 22 6 27
Taggar

Dela


Lämna ett svar