Nyheter

Så många i länet drabbades av könssjukdomar ifjol

Nyheter Idag är det kärlekens dag. Men all kärlek är inte riskfri och det finns en risk att drabbas av könssjukdomar. Som tur är sticker inte Jönköpings län ut ur mängden.

Genrebild Pixabay

Bland de vanligaste könssjukdomarna så är det Klamydia som är absolut vanligast. I Jönköpings län registrerades 914 fall ifjol och det var en ökning från 2021, men ser man på det historiskt så är det relativt låga siffror.
– Klamydia, syfilis och HIV ligger relativt konstant. Gonorré har ökat jämfört med för tio år sedan, men de senaste åren har antalet fall legat relativt stilla, berättar regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Statistiken för HIV och Syfilis gällande 2022 är ännu inte klar. Men för Gonnoré registrerades 37 fall i länet under 2022. Det var en minskning med fyra fall från 2021. I storstadsregionerna ser man dock en kraftigare ökning.

Vad beror ökningen på?
– Det får man kanske i första hand fråga de regioner som ser en ökning, men rent generellt så hänger en ökad smittspridning av sexuellt överförbara infektioner ofta ihop med ett ökat sexuellt risktagande, till exempel många oskyddade kontakter. Om vi jämför så långt tillbaka som för tio år sedan så har även provtagningen blivit mer omfattande.

Att se statistik över antal fall för Värnamo och Vaggeryds kommuner är dock inte möjligt.
– Alla sexuellt överförda infektioner anmäls utan identitet till Folkhälsomyndigheten och till smittskyddsläkaren i respektive region, således går det inte att ta ut statistik på kommunnivå, berättar Malin Bengnér.

Så skyddar du dig mot könssjukdomar (Källa: 1177.se)

Femidom

En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex. Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag. Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet.

Slicklapp

En slicklapp är är gjord av latex eller plast och kan användas som extra skydd vid slicksex. Slicklappar finns i olika färger och smaker.

Taggar

Dela