Nyheter

Så många fick ekonomiskt stöd i somras

Nyheter Andelen invånare med ekonomiskt bistånd i Värnamo kommun var i stort sett oförändrad under sommaren jämfört med perioden innan. Det visar den senaste preliminära statistiken från Socialstyrelsen som Newsworthy har tagit del av.

Andelen invånare med ekonomiskt bistånd i Värnamo kommun var i stort sett oförändrad under sommaren jämfört med perioden innan. Bilder: Arkivbilder

I genomsnitt 244 personer per månad fick ekonomiskt bistånd i Värnamo kommun under sommarmånaderna (juni till augusti), vilket motsvarar 0,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är lika stor andel som i våras, liksom under sommaren för ett år sedan.

Till ekonomiskt bistånd räknas både försörjningsstöd (”socialbidrag”) och andra ekonomiska stöd som socialtjänsten i en kommun kan dela ut. Till exempel för den som har svårt att bekosta sin sjukvård, en begravning eller nödvändig flytt.

Sommarens 0,7 procent är bland de lägsta nivåerna i kommunen under det senaste decenniet. Högst var andelen under sommaren 2014 (1,4 procent).

En majoritet av biståndstagarna var kvinnor: I genomsnitt 113 män och 131 kvinnor fick ekonomiskt bistånd varje månad under sommaren.

I Jönköpings län som helhet var andelen biståndstagare 1 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Högst andel biståndstagare bland kommunerna i Jönköpings län hade Nässjö (1,9 procent), och minst andel Vaggeryd (0,6 procent). Andelen minskade eller var oförändrad under sommaren i samtliga kommuner i länet, jämfört med i våras.

Taggar

Dela