Nyheter

Så här jobbar kommunen för att öka tryggheten

Nyheter Från effektiv samordning av trygghet och trygghetsvandringar till avhopparverksamhet. Så här arbetar Värnamo kommun för att öka tryggheten i kommunen.

Från effektiv samordning av trygghet och trygghetsvandringar till avhopparverksamhet. Så här arbetar Värnamo kommun för att öka tryggheten i kommunen. Arkivbild: Peter Magnusson

Värnamo kommun och polisen samarbetar kontinuerligt för att den som bor i Värnamo kommun ska känna sig trygg, både i sitt hem och på offentliga platser. Här presenteras några av de arbetsmetoder som används för att öka tryggheten.

Kommunen har ett nära samarbete med polisen, men många andra gör också stora insatser, till exempel enskilda invånare, föreningar och företagare.

Flera arbetsmetoder har använts i många år, men en del är nya. Nytt är till exempel att regelbundet sammanställa en lokal lägesbild, som blir grunden för nya åtgärder. En annan nyhet är stöd till den som vill lämna ett kriminellt beteende.

Effektiv samordning för trygghet (EST)

EST, som står för Effektiv Samordning för Trygghet, är en arbetsmetod som innebär att uppgifter och observationer samlas in systematiskt. Det kan vara observationer från de kommunala verksamheterna, bostadsbolag, butiker, näringsliv och från allmänheten.

Observationerna sammanställs i en lokal lägesbild av Marcus Skytt, säkerhetssamordnare, tillsammans med Andreas Sjökvist, kommunpolis.

– Utifrån den gemensamma lägesbilden ger vi förslag på lämpliga åtgärder för att öka tryggheten, berättar Marcus.

Lägesbilden presenteras sedan för lokala brottsförebyggande rådet. Vid rådet deltar kommunen, polisen, Värnamo näringsliv AB, Värnamo City samt Finnvedsbostäder. Brottsförebyggande rådet kommer fram till vilka åtgärder som ska göras.

– Det kan till exempel vara trygghetsvandringar, bättre belysning, beskärning av buskage eller att polisen styr sina patruller till de områden där det varit många observationer, säger Marcus.

Medborgarlöfte

Medborgarlöfte innebär att lokalpolisområde Värnamo och Värnamo kommun ger ett löfte till invånarna om att genomföra konkreta aktiviteter under ett år. Löftet formuleras efter dialog med invånarna.

– De senaste åren har medborgarlöftet inneburit ökad närvaro av poliser på specifika platser, fler trafikkontroller, arbete mot narkotika bland ungdomar och att motverka skadegörelse, säger Marcus.

Avhopparverksamhet

Kommunen och polisen arbetar tillsammans aktivt med stöd till den som vill lämna ett kriminellt liv. Kommunens insats handlar mycket om praktiskt arbete.

– I avhopparärenden har kommunens medborgarförvaltning en viktig funktion att fylla, säger Marcus.

– Medborgarförvaltningen beslutar om insatser, som till exempel ekonomiskt bistånd, stödinsatser eller boende som kan vara aktuella när någon vill lämna en kriminell gruppering och livsstil, berättar Marcus.

Trygghetsvandring

Vid en trygghetsvandring promenerar en grupp personer genom ett område och noterar på vilket sätt tryggheten kan förbättras på den specifika platsen.

– Grundtanken är att de som bor och verkar i lokalsamhället, vanligen de som bor i området, företrädare för lokala föreningar, bostadsföretag, politiker och polis, har störst kännedom om vad som upplevs otryggt och deras upplevelser är viktiga att ta tillvara, säger Marcus.

Arbete med tidiga och samordnade insatser för barn och unga

En av samhällets viktiga uppgifter är att ge varje barn goda förutsättningar för en bra uppväxt och för att utveckla de förmågor som krävs för att leva ett gott liv.

– Förebyggande insatser kan ge barn och ungdomar i riskgrupper en bättre situation, säger Marcus. En viktig utgångspunkt i arbetet är att sätta barnet eller den unge i fokus, och att ha en helhetssyn på barnets livssituation.

– Kommunen har valt att satsa på det förebyggande arbetet, en del i detta är att pengar till fler fältsekreterare avsatts i den kommunala budgeten, säger Fredrik Wallström, förvaltningschef på medborgarförvaltningen. Ett annat exempel är samordning av social insatsgrupp, där målsättningen är att snabbt kunna samlas kring och arbeta med ungdomar och unga vuxna som av olika skäl hamnat på glid och riskerar att dras in i kriminalitet. Här är en samverkan mellan skola, polis och andra offentliga aktörer avgörande för en att nå framgång, berättar Fredrik.

Det finns en gemensam vision, riktning och tydliga samarbetsprocesser mellan barn- och utbildningsförvaltningen, medborgarförvaltningen och omsorgsförvaltningen,

– Att vi kopplar samman de kommunala verksamheterna och möts i syfte att ge barn och unga och deras anhöriga stöd är en viktig del i att tidigare upptäcka och förebygga framtida oro och risk, säger Fredrik Wallström.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

Dela


1 reaktion på Så här jobbar kommunen för att öka tryggheten

Trygghet? Kallas det tryggt när kommunens bostadsområden är mer eller mindre nersläckta redan klockan 17.42? Då var det mörkt på Vråen. Man ser inte om det står någon 15 meter framför.

Lämna ett svar