Så förebygger du olyckor i juletider
Nyheter En av årets stora trafikhögtider stundar och med den en ökad risk att möta en rattfull förare. – Ha koll på varandra i den kontexten man befinner sig, annars kan det inte vara så kul att veta att morbror Kalle var påverkad när han satte sig i bilen och körde av vägen, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.
Jul bjuder på många festligheter och väljer du att dricka alkohol, fundera på hur du tar dig hem efteråt. Eftersom just alkohol och droger är en vanlig olycksorsak, genomförde polisen en trafikvecka med fokus på nykterhet under vecka 49.
– Vi genomförde 5 588 prover av förare i region öst. 22 av dem blev misstänkta för rattfylleri och nio för drograttfylleri, vilket innebar att bakom ratten på var 180:e bil satt en förare misstänkt för rattfylleri. I Värnamo kommun genomfördes 245 prover, varav tre förare blev misstänkta för rattfylleri och en för drograttfylleri. Det innebär att var 60:e bil blev hade en rattfull person bakom ratten, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.
Hittills i år har 178 personer omkommit i trafiken (januari – oktober 2022). Enligt Trafikverket har ungefär 20 procent av de förare som omkommer i trafiken alkohol i kroppen.
– Du ska vara medveten om att du får en alkoholiserad förare att fortsätta dricka och att föraren sedan sätter sig i bilen och så kör, så kan du bli misstänkt och straffad för medhjälp till rattfylleri, om det fullbordas. Om du i stället vet om att personen har druckit alkohol och trots allt har bestämt sig för att åka hem så har du rätten att göra ett envarsingripande att på ett rimligt sätt ta förarens bilnycklar, eftersom det då är en fara som hotar liv och hälsa, säger Johnny Gustavsson och fortsätter:
– Ha koll på varandra i den kontexten man befinner sig, annars kan det inte vara så kul att veta att morbror Kalle var påverkad när han satte sig i bilen och körde av vägen.