Så får hyresgästerna koll på brandsäkerheten
Nyheter Vissa saker, som brandskyddet får inte hamna mellan stolarna. Hos vem ligger ansvaret för att det finns en brandvarnare i lägenheten och vem ansvarar för att byta batteriet samt se till att den fungerar?
– I mitt uppdrag som förtroendevald försöker jag påminna mina grannar kring jul och mörkare tider om hur viktigt det är med en fungerande brandvarnare. Det är inte en självklarhet att hyresvärden ansvarar för det även om det ligger i deras intresse att lägenheterna är brandskyddade, säger Kim Pedersen, ordförande Hyresgästföreningen Värnamo.
Att tända ett ljus till frukosten kan kännas naturligt nu när mörkret ligger kvar längre in på morgonen. Dock är det lätt hänt att glömma bort att släcka efter sig och plötsligt ryker det från bordsduken. Men vänta, fungerar brandvarnaren?
– En brand är alltid tragisk för de drabbade, och med enkla medel kan man förebygga branden. Dock är det viktigt att hyresgästen känner ett eget ansvar över sitt boende, och jobbar förebyggande, men även att om olyckan är framme, att man har en hemförsäkring så man inte står helt bar utan boende om olyckan tragisk skulle inträffa, säger Kim Pedersen, ordförande Hyresgästföreningen Värnamo.
I värsta fall kan en lägenhetsbrand sluta i en mardröm. I de fall huset man bor i brinner ner helt, eller blir så pass förstört att det måste rivas, riskerar man som hyresgäst att bli av med hyreskontraktet. Det finns inget i lagen som säger att hyresvärden är skyldig att hitta nya boenden till dem som bott i det förstörda huset, även om de ofta gör så gott de kan.
Ingrid Buskas, regionsjurist på Hyresgästföreningen region Sydost säger:
– Som hyresgäst är man skyldig att vårda lägenheten och då hör det till att man är försiktig och känner ett ansvar för sitt boende. Jag brukar rekommendera våra medlemmar att det alltid är bra att själv försöka exempelvis byta batteriet i sin brandvarnare, men så klart ska man kontakta sin hyresvärd om man har frågor eller behöver hjälp av olika anledningar. Känner man att man inte får den hjälpen man behöver kan alltid medlemmar höra av sig till oss.
Hyresgästföreningen tipsar, så brandskyddar du ditt boende:
- Kontrollera att brandvarnaren fungerar.
- Ha gärna både brandfilt och brandsläckare hemma och lättillgängligt.
- Lämna aldrig levande ljus obevakade och ställ dem helst långt ifrån dukar och gardiner
- Om olyckan är framme och det börjar brinna i en kastrull eller stekpanna – lägg på ett lock, ta bort pannan från plattan och stäng av värmen. Häll aldrig vatten på brinnande olja.
- Stäng av köksfläkten om den är på eller starta den inte. Se även till att rengöra filtret i spisfläkten regelbundet då matfett samlas där och lätt fattar eld.