Nyheter

S vill ha museum och får stöd

Nyheter Socialdemokraterna vill att det skapats ett lokalt historiskt museum i Värnamo: Historien in i det nya seklet. Man får även stöd från Historiska Sällskapet.

Ronald Fasth i Historiska Sällskapet lovordar motionen  [1/16]

Från Historiska Sällskapets 20-årsjubileum. Sällskapet vill hitta nya och mer ändamålsenliga lokaler  [2/16]

  [3/16]

  [4/16]

  [5/16]

  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

Inge Bergström, ledare i Historiska Sällskapet.  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

  [16/16]

– Vi vill bland annat säkerställa en fast, långsiktig lösning för Historiska Sällskapet som är en viktig aktör även i ett framtida museum, säger Ulla Gradeen (S) som är en av dem som skrivit en motion till kommunfullmäktige-

Ronald Fasth när ordförande i Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och han hälsar detta förslag med entusiasm.
– Vi skrev till kommunen om tingshuset som en lämplig lokal för ett arkiv och kanske även museum men vi fick inget gehör. Nu letar vi med ljus och lyckta efter annan lokal än den vi har vi dels är trångbodda, dels är den inte särskilt brandsäker. Om kommunen satsar vore det mycket bra, säger Ronald.

Tingshuset används just nu av en kommunal förvaltning men det kan bli annorlunda i framtiden då kommunen just nu utreder lokalfrågorna i allmänhet.

– Historiska Sällskapet är en mycket stor tillgång och vi måste jobba för en lösning av deras lokal och det kanske kan samordnas med ett museum, säger Ulla Gradeen.

Motionen i sin helhet följer nedan:

Att stolt kunna beskriva vår historia som påverkat vilka vi är idag, anser vi vara en viktig uppgift. Människor skapar historia och vi kan lära av varandra. Ett lokalt museum är inte enbart ett besöksmål för hitresande utan lika viktigt för nuvarande och kommande invånare. Vilka rötter har vi? Ett modernt interaktivt museum som beskriver vår historia saknas.

Härmed yrkar vi att kulturnämnden får i uppdrag att:
1. Leda arbetet med att skapa ett modernt museum som beskriver historien i Värnamo kommun
2. Föreslå brandsäker förvaring av historiska dokument som bör vara viktiga för framtiden.
3. Föreslå lämpliga lokaler och arkiv för historiska föreningar med större verksamhet, till exempel Historiska Sällskapet.

Genom att känna till historien får man en stadigare grund att stå på och därmed ökad förståelse för olika skeenden och utveckling. Ett enkelt sätt att skapa tillit och tolerans. Bra förutsättningar för att kliva vidare in i framtiden. Värnamo blir 100 år snart. Arbete med ett riktigt museum som skildrar historien i vår kommun skulle vara lämpligt i samband med detta.

Att forma ett museum ger inte bara ett nytt besöksmål utan blir samtidigt en kulturell aktivitet för alla dem som redan bor i kommunen. Skolorna kan hämta mycket inspiration hos museet eller tillsammans med museet. Ser man på museer runt om i världen så är det få ”dammiga montrar” och betydligt fler interaktiva utställningar där produkter och berättelse görs synliga.

Värnamo kommun ligger i en historiskt spännande trakt där människor funnit sin gärning och försörjning på ett kreativt sätt. Många olika nationaliteter har flyttat in, stannat eller flyttat vidare. Utan dem skulle vårt näringsliv och arbetsmarknad se annorlunda ut. Redan idag finns olika tillgångar som skulle kunna passa bra in ett museum. Därutöver har vi också väldigt aktiva föreningar. Största föreningen inom detta område är Historiska Sällskapet som växer och behöver samordna sina lokaler samt arkiv. De har en dokumentskatt som måste bevaras.

Värnamo den 26 mars 2018
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Åsa Pettersson, Gun-Britt Klingberg, Tero Väisänen och Ulla Gradeen

Taggar

Dela