Nyheter

S sätter fokus på vårdcentraler

Nyheter Carina Ödebrink från Vaggeryd och Desirée Törnqvist från Värnamo har just nu fokus på vårdcentraler.

Carina Ödebrink och Desirée Törnqvist såg under besöket att Väster vårdcentral inte hade helt ändamålsenliga lokaler.

Socialdemokraterna i Region Jönköpings län sätter för tillfället fullt fokus på vårdcentraler. Det görs genom samtal med verksamhetschefer och anställda. Under en period på två veckor besöks nästan samtliga länets vårdcentraler. Det är de Socialdemokratiska ledamöterna i regionfullmäktige som gör besöken. På onsdagen var det Värnamos tur och på plats fanns Desirée Törnqvist (S) från Värnamo och Carina Ödebrink (S) som är regionråd och från Vaggeryd.

– Det är otroligt värdefullt att få ta del av hur de arbetar inför att vi politiker sedan ska fatta beslut om budget. Båda besöken var värdefulla. Både Unicare och Väster arbetar hårt för att ha kompetens att möta patienternas behov, säger Carina Ödebrink som även såg ett särskilt behov hos Väster vårdcentral.

Båda dessa vårdcentraler finns Värnamo.

– Vi såg att de inte har helt ändamålsenliga lokaler hos Väster. Jag tror att det finns en fördel med att de ligger vid sjukhuset. Men de har ett behov av mer ändamålsenliga lokaler. Det tar jag med mig, säger Carina Ödebrink.

På grund av de stora problemen med bemanningen av vårdpersonal runt om i länet får vårdcentralerna arbeta lite olika för att se till det finns rätt kompetens för att möta patienternas behov. Desirée Törnqvist tar med sig initiativet hos Väster vårdcentral där man verkligen arbetar med att få ut så mycket det går av redan befintlig personal.

– Det som är intressant är att de verkligen använder alla kompetenser. Att de ger undersköterskor möjlighet att specialisera sig. Man tar tillvara på personalens intresse och individuella kompetens. Egentligen både hos både undersköterskor och sjuksköterskor, säger Desirée Törnqvist (S).

Besöken på vårdcentralerna kommer att ligga till grund för kommande politik och beslut som rör primärvården och Region Jönköpings län i stort. Besöken ska alltså ligga till grund för kommande budgetarbete för Socialdemokraterna.

Taggar

Dela