Nyheter

S-ordförande kommenterar regeringsbeslutet

Nyheter Riksdagsledamoten och Socialdemokraternas distriktsordförande Carina Ödebrink från Vaggeryd kommenterar riksdagens beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Om karta och verklighet

Riksdagen i Stockholm. Arkivbild

– Efter en utdragen regeringsprocess har riksdagen i dag äntligen kunna välja Stefan Löfven till statsminister. Valresultatet gav ingen partikonstellation eller block majoritet i riksdagen. Vi socialdemokrater har varit tydliga med att aldrig göra oss beroende av Sverigedemokraternas stöd. Nu har vi en bred majoritet i riksdagen som säger nej till högerpopulism och nationalism. Att bryta gamla blockpolitiska låsningar tar tid och måste få ta tid, säger Carina Ödebrink.

– Jag är stolt över ett företräda ett parti som vill vara med och ta ansvar för Sverige och skapa ett bättre samhälle för alla människor. Jag är också stolt över hur vår partiledare Stefan Löfven har hanterat de senaste månadernas turbulenta parlamentariska situation.

– Socialdemokraterna är nu redo att styra Sverige efter den överenskommelse vi har tagit fram tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Mycket har sagts om den de senaste dagarna. I den finns det en rad positiva förslag för att stärka jämlikheten i samhället och bidra till att Sverige ställer om till ett mer hållbart samhälle. Överenskommelsen innebär mer resurser till välfärden, högre pensioner, stora satsningar på kunskapslyftet, stora satsningar på landsbygden och för vårt län (och för hela landet) välbehövliga satsningar på nya stambanor.

Carina Ödebrink (S). Arkivbild

– Samtidigt är överenskommelsen en kompromiss och i en kompromiss kan ingen vinna allt. Det innebär också att det finns förslag som Socialdemokraterna inte hade drivit i fall vi hade haft egen majoritet i riksdagen. Här sticker förslag om arbetsrätten, friare hyressättning och vinster i välfärden ut.

– Att ta ansvar för Sverige, att värna demokratin tar tid och innebär kompromisser. Det aktuella läget är också en unik möjlighet för oss Socialdemokrater att diskutera, vända och vrida på argument och också få fler med som vill engagera sig för att skapa mer rättvisa och solidaritet, i Sverige och i världen. Ju fler som kämpar för jämställdhet och rättvisa desto starkare blir rösten och kraften i förändringen, avslutar Carina Ödebrink (S).

Taggar