Nyheter

S försvarade interpellationen

Nyheter Socialdemokraterna krävde vid kommunfullmäktige svar på hur planeringen av nya förskolor är.

 – Det är trångt på dagens förskolor (fanns runt 100 barn i kö i november och i januari hade man ”klarat av kön”, vi tror inte att så många barn slutat att det fanns 100 lediga platser. Fler barn per personal är nog närmare sanningen), noterar oppositionsrådet Ulla Gradeen (S).

Den timslånga debatten blev ganska het. Vi har en plan, redovisade kommmunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C), och hänvisade bland annat till att en detaljplan vid Magnusgatan skall påbörjas hösten 2017.

Britt-Marie Sellén Nilsson (S) påminde om att det tar fem år mellan påbörjad detaljplan tills barnen kan börja i sin nya förskola. Av de tolv förslag på platser Socialdemokraterna tog fram redan 2008 återstår sju.

Under debatten kunde konstateras att båda sidor anser att nya förskolor behövs, både Alliansen och Socialdemokraterna har med pengar i sina respektive investeringsbudgetar för nya förskolor.

– Problemet är, påminde jag om, att det saknas detaljplaner och mark. Även om nu Samhällsbyggnadsnämnden får uppdrag att förkorta tidplanen, så vet vi att de har mycket att göra och hur kommer man att kunna lösa uppdraget. En attraktiv kommun dit vi välkomnar nyinflyttade ska kunna ha bostäder och plats för barn i förskola, skola och även lekplatser, poängterar Ulla Gradeen.

Socialdemokraterna har påtalat behovet under många år, ser behovet och är kritisk till att detaljplaner för marken och projektering av byggnation inte kommer fram i den takt det behovs.

– Vi är medvetna om, och delar uppfattningen att det också innebär ett problem att det finns få förskollärare att anställa, avslutar Ulla Gradeen.

Taggar

Dela