Nyheter

(S) debatterar ungdomar och politik

(S) debatterar ungdomar och politik

Nyheter Socialdemokraterna i Värnamo har genom Azra Muranovic skrivit en debattartikel som handlar om ungdomars möjlighet att påverka politiken.

”Tydlighet rörande ungdomars deltagande i demokratin, tack!  Ungas delaktighet i samhällslivet och demokratin är viktig både ur ett medborgarperspektiv och ur ett resursperspektiv.

Man pratar ofta om unga inte är intresserade av kommunalpolitiken men forskning visar att så är inte fallet. Däremot är ungas förutsättningar att delta och påverka ofta sämre än vuxnas.

Socialdemokraterna i Värnamo kommun anser att ungdomars deltagande i samhällslivet, demokratin och politiken är mycket viktig och vi vill att trösklarna sänks och att man underlättar för unga att delta i frågor som rör deras vardag och framtid.  Socialdemokraternas förslag till budget för Värnamo Kommun 2018-2020 anslår i driftbudgeten En miljon för unga på en årlig basis.

Denna satsning ska möjliggöra bland annat en ungdomssamordnare och starten av Ungdomens hus – för unga av unga som den socialdemokratiska gruppen i motionerade om i Kommunfullmäktige i våras.

Under hösten 2016 presenterades en utredning av hur Värnamo kommun arbetar med ungdomars delaktighet och vilken betydelse Gummifabriken kan spela för ungdomar. Projektledaren, Lisa Arfwidsson presenterade slutsatserna av utredningen som pekade bland annat på att Värnamo kommun behövde en ungdomsstrateg som fungerar som ”vägen in” i kommunen för ungdomar och samordnarna det arbetet om görs för ungdomars inflytande samt strategiskt lyfta de frågor som bidrar till att Värnamo kommun blir en attraktivare kommun för ungdomar.

Projektledaren presenterade även behovet av att använda LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) för att få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter, att inrätta ett ungdomsråd för att hörsamma ungdomars åsikter, en förändring av fritidsgårdsverksamheter genom verksamhetsutveckling av medborgarförvaltningen samt att konkretisera förslagen om ungdomars delaktighet i Gummifabriken.

I Alliansens budgetförslag för 2018-2020 framgår att åtgärder med anledning av ungdomsutredningen ska ingå i medel för extra kompetensutveckling. Detta skickar signaler om att tjänsten som ungdomssamordnare inte är tänkt att bli permanent och en förvirring över vad det kostar och hur man finansierar de olika delarnas som ungdomsutredningen kom fram till och som

Kommunstyrelsen beslutade ska genomföras i januari 2017. Dessutom framgår det inte tydligt vilken förvaltning som ansvarar för vad.

Vi, i Socialdemokraterna, anser att om man bjuder in unga till en dialog är det också viktigt att visa att man menar allvar eftersom vi vet att unga vill debattera, de vill vara med i idéutvecklingen och de vill ha möjligheten att engagera sig i frågor som de brinner för.

En ungdomssamordnare som fungerar som en ingångsport är därför ett måste ihop med ett ungdomsråd. För att lyckas med detta måste Värnamo kommun våga gå utanför ramarna, ha mod att lyssna och framför att viljan att ta till sig det som ungdomar har att komma med.

En tydlig signal måste därför skickas till kommunens ungdomar om att Värnamo kommun menar allvar och är beredda att satsa på ungars deltagande i demokratin, politiken och samhällslivet. Socialdemokraterna står beredda.

Azra Muranovic, (S) i Värnamo

 

Taggar

Dela