S-debatt om skolfrågor
Nyheter Socialdemokraterna debatterar genom Ulla Gradeen skolfrågor.
Nej, företrädare för branscher skall inte få komma till skolan och berätta om vad man jobbar med. Detta glasklara svar fick vi av Alliansstyret i Värnamo kommun. Moderaterna är ansvariga för skolpolitiken och tvekade inte en sekund med sitt nej. ”Det finns så mycket som skolan skall hinna med ändå”.
Jodå, vi är fullt medvetna om att skoldagen har ett tajt schema. Men det är väl ändå skolans uppdrag att lära för livet?
Företag och även offentliga organisationer som till exempel kommun och regionens sjukhus har svårt att anställa med hänvisning till att det saknas personer med rätt kompetens. För att unga skall få kännedom om vad som krävs för olika yrken så måste de få information och få möta olika yrkesmänniskor. Det tycker vi är ganska självklart och något som hjälper den unge att välja en utbildning som leder till jobb inom det yrket som de blir intresserade av.
Branschdagar är inget nytt, men genomförs inte nuförtiden. Det tycker vi är fel. Att bjuda in olika branscher ökar kunskapen om vad företaget eller organisationen egentligen jobbar med. En skoldag per år löser inte hela kompetensbristen, men ökar chansen att den unge söker en vidareutbildning till ett intressant och efterfrågat jobb.
Näringslivs- och arbetsmarknadspolitiken är en strategisk fråga och här skall kommunen ta ansvar och initiativ, anser vi Socialdemokrater och kommer att fortsätta jobba med dessa våra förslag till förbättringar. Med god samverkan och samarbete kan man komma långt.
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen i Värnamo genom Ulla Gradeen
Lite fel blev det. Jag trodde att (M) mycket väl kände till vad sim gällde i planen för studie- och yrkesvägledning och att jag trodde att (M) ansåg dessa frågor viktiga.
Se rättelse
Att skola-näringslivsfrågor är en av de viktigaste frågorna för att få våra ungdomar att göra välgrundade val av studiet och yrken visste jag att (M) väl kände till. Det är viktigt att våra ungdomar får studie och yrkesvägledning från tidiga år. Det är hela skolans- och näringslivets – ansvar. För att kunna göra välgrundade val krävs det ett stort samarbete mellan skolan och näringslivet med prao, som regeringen har beslutat ska finnas kvar, studiebesök, branschdagar, utbildning för lärare som skolverket anordnar och studie- och yrkesvägledning i det snäva- och vida perspektivet. Att studie- och yrkesvägledare ska finnas är en självklarhet för att eleverna ska kunna göra sina val och politikernas ansvar att se till att de får.Värnamo kommun har en studie och yrksesplan som sträcker sig från förskolan och uppåt där vägledningen ökar i förhållande till den nivå eleverna befinner sig i. Detta visste jag var viktigt för (M). Branschdagar som förbereds och efterarbetas i skolan är viktiga för för eleverna liksom allt övrigt samarbete med näringslivet. Det är Allas ansvar att se till. De regeringens beslut i skola näringslivsfrågor och syvutredning
/ I Eriksson Yrkes– och studievägledare