Nyheter

S-debatt om avfall

Nyheter Socialdemokraterna i Värnamo debatterar avfall.

Avfall – en smart miljöfråga

 

Värnamo kommun tillhör de få kommuner i landet som ännu inte samlar in matrester som kan gå till biogasproduktion. Det finns ett antal villaägare som komposterar, vilket är positivt.

Tyvärr tillhör vi också de kommuner som har låg insamling av förpackningar. Förpackningsindustrin har ett ansvar för att ta tillbaka förpackningar och dessa skall återvinnas. Men många förpackningar hamnar i soppåsen, vilket är både oekonomiskt och miljödumt. Varje soppåse som läggs i tunnan skickas till Ljungby för förbränning. Kostar. Så vad ska göras för att vi kan medverka till en klimatsmartare miljö? Sortera rätt det som går.

Nu pågår diskussioner inför ett beslut i höst om Renhållningsordningen. Det är ett dokument som jobbas fram tillsammans med några andra kommuner i länet och skall innehålla mål och riktlinjer för kommunens avfallshantering.

Det system som pratas mest om är FNI, Förpackningsnära Insamling, som innebär att man ska kunna sortera sitt avfall, inkl matrester, i olika boxar redan vid soptunnan. Då slipper man ha flera olika påsar hemma som skall köras till återvinning. Ett system som bland andra Jönköpings kommun har.

Vi tror detta kan vara bland de bästa systemen och enklaste för oss invånare. Kan man hänga på sms-tjänsten ”i morgon töms din soptunna” blir det ännu enklare att komma ihåg att ställa ut den.

Värnamo kommun ingår redan nu i ett samarbete med Gislaved, Gnosjö och Vaggeryd, Kommunalförbundet SÅM. Det innebär att vi slår ihop våra påsar vilket innebär att det kan bli möjligt till ännu bättre ordning och reda inom avfallshanteringen. Fler delar kostnaden. Bättre för alla och lättare att göra rätt!

Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Anders Ferngren och Ulla Gradeen

Taggar

Dela