Nyheter

Rusch efter semlor

Nyheter I dag äter svenskarna sex miljoner semlor. En hel del av dessa äts av fikasugna Värnamobor.

Magnus Sundberg köpte med sin semlor till sina arbetskamrater på Värnamo Energi.  [1/9]

Jag gilla semlor, men det ska vara de traditionella, sa Willys Almgren.  [2/9]

Susanne Axelsson ansvarar för att semlorna blir klara i tid på City Gross.  [3/9]

Semmelgämnget på City Gross. Från vänster Nadia Mayaki Manesh, Catrin Schurtenbergen, Annika Axelsson, Johan Egerhag samt Madeleine Tybert.  [4/9]

– Stigs bakar 32 000 semlor i dag, berättar Daniella Graversen.  [5/9]

Sveriges största bageri laddar med semlor  [6/9]

Två bagare och en smet, här är det smet till 20 000 semlor.  [7/9]

– Det blev en semla med haselnötter, berättar Ann-Sofie Lindström.  [8/9]

– Jag köpte en vanlig semla med hasselnötter, berättar Jan-Erik Storm  [9/9]

Värnamo.Nu besökte Stigs bageri och City Gross i Värnamo för att ta pulsen på fettisdagen.

På City Gross basar Annika Axelsson över ett arbetslag som arbetar intensivt med att göra semlor.
– Vi kommer att göra 4 000 semlor här i dag, berättar Annika. På City Gross kan kunderna välja mellan en mängd olika varianter. Sammanlagt är det sex varianter av den populära semlan som tillverkas.
Det är blåbär, nutella, jordgubb, vanlij samt  Mellosemlan och så klart den vanliga, traditionella semlan, berättar Annika Axelsson.

En snabbkoll bland fikagästerna antyder att den vanliga semlan står sig mycket bra i konkurrensen med de ”nya” semlorna.
– Ja, det går ju ner en och annan semla, men jag föredrar den vanliga, säger Magnus Sundberg som just köpt med sig ett par kartonger med semlor.

Willys Almgren sitter med en kopp kaffe och äter sin semla.
– Jag gillar semlor, men det ska vara de traditionella, säger han.

I andra änden av stan finns landets största bageri.
Det är Stigs bageri. Just till i dag har bagarna där producerat 32 000 semlor. Men då är det till 11 olika fik runt om i länet.

Daniella Graversen berättar att Stigs bageri fokuserar på tre varianter av semlorna.
– Det är semlor med vanilj,  mandelmassa och rostade hasselnötter samt en med mandelmassa, berättar Daniella Graversen.

Hon berättar att semmelsäsongen börjar annandag jul och avslutas en vecka innan påsk.
– Men just nu är det full rusch här, i vanliga fall är vi ensamma i butiken, i dag är vi flera personer som får hjälpas år.
– De allra flesta som kommer hit är här för att handla semlor, avslutar hon.

Taggar

Dela