Rör inte vår bostad!
Nyheter Dagens modell för att bestämma hyrorna innebär att Hyresgästföreningen förhandlar med de kommunala och de privata hyresvärdarna om hur mycket hyran kan höjas. Läs insändaren från Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna här
Vid förhandlingarna talar Hyresgästföreningen inte bara om kronor och ören, kostnader och kommunala taxor. Nej, Hyresgäst-föreningen tar också upp hyresgästers olika frågor kring underhåll och annat som hyresvärden skall eller borde utföra.
Hyresgästföreningen tar också upp den sociala och ekonomiska aspekten vid förhandlingarna – än idag är det många som trots olika bidrag knappt har råd att bo där de nu bor. Den sociala och ekonomiska aspekten tas upp för att påverka resultatet av hyresförhandlingarna, så att de med små marginaler skall kunna bo kvar tack vare små hyreshöjningar. Hyresgästföreningens förhandling av hyror tas på stort allvar eftersom en lyckad årshyresförhandling avgör om barnfamiljen och den ensamstående pensionären kommer att ha råd att bo kvar.
Denna modell där vi har parter som förhandlar om hyror vill vissa partier skrota och ersätta med marknadshyror, men de kallar det för ”friare hyressättning”. En friare hyressättning leder till en ökad boendesegregation då de med små ekonomiska marginaler måste flytta när deras hyror höjs med 5-8 procent eller mer. Dessutom blir hyresboendet i sig odemokratiskt jämfört med dagens förhandlings-ordning, där varje hyra bygger på en överenskommelse mellan två parter.
I dag har många under 30 år inte råd att ordna sitt eget boende. De har inte pengar till kontantinsatsen för en bostadsrätt, och de har inte råd att hyra en nybyggd hyreslägenhet. Hyrorna för nybyggda lägenheter är redan så höga att hyresvärdar ställer hårda ekonomiska förhandsvillkor för att ett par eller en familj skall få flytta in i en sådan. Detta är i längden ohållbart.
En friare hyressättning innebär att hyresvärden ensam sätter hyrorna för alla sina lägenheter oavsett skick på boendet. Detta att Hyresgästföreningen sätter hyrorna i samråd och under förhandlingar med hyresvärdarna faller bort om friare hyressättning införs. Men marknadshyror skulle verkligen försämra tryggheten och gemenskapen för många. Grundtryggheten – att ha ett eget boende – skulle slås sönder med en ”friare hyressättning”. Hyresgästföreningen kan inte påverka hyressättningen och dämpa stöten för de som inte har en stark ekonomi om det inte finns möjlighet att förhandla. Utan förhandlingar med hyresvärdarna kan det inte heller drivas frågor om standard, underhåll, ute-miljöer, trygghet i boendet, och andra frågor som är viktiga för dem som hyr sitt boende.
I ett starkt samhälle är det en självklarhet att alla har ett tryggt och dugligt boende. Socialdemokraterna anser istället att ett ökat bostadsbyggande är en central fråga för både välfärd och tillväxt. Att hitta balansen mellan krav på storlek och standard som första bostad åt ungdomar, att skjuta till statliga investeringsstöd för utbyggnad av hyresbostäder, att bygga trygga, bra, billigare och klimatsmarta bostäder i blandad miljö anser vi är en bättre väg att gå än att införa marknadshyror. Marknadshyrorna kommer inte att lösa bostadsbristen men kommer med störst sannolikhet att bidra till otrygghet, ökade klyftor och segregation. Därför säger vi i Värnamo nej.
Vi vill istället fortsätta den modellen där hyresgäster fortfarande genom att organisera sig – så som i Hyresgästföreningen – har möjlighet att tillsammans med hyresvärden förhandla fram hyror och annat viktigt för ett bra och tryggt boende.
Hyresgästföreningen tillsammans med Socialdemokraterna i Värnamo