Nyheter

Riksdagsledamot besökte lärcenter

Nyheter I dag fick Campus Värnamo besök av riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S).

Niklas Sigvardsson (S) är ledamot i riksdagens utbildningsutskott och visades i sällskap av kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S) runt i skolans lokaler av Lars-Uno Åkesson. Bild: David Alin  [1/5]

– Man kanske undrar vart fokuset ligger när man har alla dessa utbildningar? Jo, alla har de gemensamt att de är bristyrken och det är därför vi säger att vi ska vara med och stå för kompetensförsörjningen i regionen där alla dessa yrkesroller finns, säger Lars-Uno Åkesson. Bild: David Alin  [2/5]

– Jag brinner för att vi ska komma med utbildningar nära där folk bor. Därför är ett lokalt campus som i Värnamo helt fantastiskt säger Niklas Sigvardsson (S). Bild: David Alin  [3/5]

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S) beundrar skolans hybridundervisningssalar. Bild: David Alin  [4/5]

Bild från dagens övning i hybridundervisningssalen. Bild: David Alin  [5/5]

Sigvardsson (S) är ledamot i riksdagens utbildningsutskott och visades i sällskap av kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S) runt i skolans lokaler av Lars-Uno Åkesson, kompetensansvarig på Campus Värnamo och ordförande i Nitus, nätverket för kommunala lärcentra. På schemat stod bland annat visning av skolans hybridundervisningssalar.

– Det behövs kunna utbildas i hela landet. Jag tror stenhårt på att ju närmare studenterna är studieplatsen, så gör det väldigt mycket för hur många det är som klarar av studier och framför allt vågar att söka sig till studier. Jag är själv från Burseryd, jag har ingen akademisk bakgrund själv men sökte mig till lärarprogrammet i Jönköping. Hade jag inte sökt mig dit så hade jag nog hamnat på industri, men i stället kunde jag med närheten till Jönköping kunna plugga. Då ska man veta att i dag har vi ännu bättre förutsättningar än då, när du i dag kan läsa till sjuksköterska eller förskolelärare via ett campus. Det är också mycket därför som jag brinner så mycket för det här: att vi ska komma med utbildningar nära där folk bor. Därför är ett lokalt campus som i Värnamo helt fantastiskt och tar man då riksdagsperspektivet, där man tittar på hela landet som perspektiv, så måste man tänka att om vi ska utbilda människor i Norrlands inland så måste vi ha decentraliserade utbildning för att ens klara av att kompetensförsörja välfärden för välfärden och kompetensförsörja industrin i de orterna så måste vi göra det. Där har vi kommit på varför jag brinner så mycket för de här frågorna och har stött på Nitus där Lars-Uno sitter med, så det är jättekul, säger Niklas Sigvardsson (S).

Lars-Uno Åkesson presenterar det breda kursutbudet, som består bland annat av 3D-printer, fastighetsingenjör, offentlig inköpare, sjuksköterska, verktygstekniker och webbutvecklare.

– Man kanske undrar vart fokuset ligger när man har alla dessa utbildningar? Jo, alla har de gemensamt att de är bristyrken och det är därför vi säger att vi ska vara med och stå för kompetensförsörjningen i regionen där alla dessa yrkesroller finns. Sedan har vi fått lägga upp alla dessa utbildningar olika sätt. Allt från på plats till på länk till hybrid. Vi har hela tiden försökt fila på uppläggen.

Det är också en styrka som campusen har, menar Niklas Sigvardsson (S).

– Man kan vara nära sina arbetsmarknad. Man kan vara nära både i den offentliga, ”vad saknas i den offentliga och vad har man för utmaningar på sikt?”, men också kopplingen till näringslivet, ”vad saknar dem i den industriella miljön”, dels för att bevara den ställning man har i dag, men också utvecklas framåt. När man pratar med campus runt omkring i Sverige så pratas det mycket om att ni ska vara navet mellan akademin och det offentliga eller näringslivet och ni är oftast bättre utformade där. Ni vet om att de här utbildningarna finns i Linköping, Jönköping, Halmstad, Borås eller i Växjö. Kan ni då knyta dem hit så behöver inte studenten ta sig dit utan ni kan se till att få ihop det, vilket jag tycker funkar jättebra. I dag har vi alla världens möjligheter att studera både hemifrån och också kunna knyta an till det. Jag är lite allergisk till att alltid enbart köra distansutbildning, utan jag vill ha dem campusförlagda för där får du tillgång till samhörighet för jag är i stenhård tro att vi lär oss inte bara genom tomma kärl utan innehåll, utan vi behöver vara i ett sammanhang där vi kan ställa frågor till varandra, utbyta idéer och så liknande. Därför är jag ett så mycket större anhängare av lärasäten och campusförlagda utbildningar än det här massiva utbyggnaden av distansutbildning, även om det kan fylla sin funktion. Vi behöver det till viss del och jag kan köpa exempelvis en 7,5-poängskurs men så fort det är handlar om lite mer meningsutbyte och djup kunskap så behöver vi skapa de här miljöerna.

–Vi arbetar efter två aspekter. Det ena är att teknik och pedagogik ska vara i symbios. Det andra är att skifta fokus från tekniken till lärandet och individen, att människan ska vara i centrum. Det är något som vi arbetar mycket med, avrundar Lars-Uno Åkesson.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Riksdagsledamot besökte lärcenter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *