Nyheter

Riksdagsintresse för reningsverket Pålslund

Nyheter Reningsverket Pålslund är inte bara nytt och effektivt. Det är också högintressant för beslutsfattare runt om i landet.

Riksdagsledamoten Rickard Nordin var imponerad efter sitt besök på reningsverket Pålslund. Foto: Centerpartiet

En sådan är riksdagsledamoten Rickard Nordin, ansvarig för Centerns klimat- och miljöfrågor.
Under tisdagen gjorde han ett studiebesök på reningsverket.
Med sig hade han en delegation från Värnamo kommun bestående av kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C), företagscoachen Mikael Karlsson och Medborgarnämndens ordförande Maria Johansson (C).

Guide för rundvandringen var Patrik Petersén, som med stolthet visade upp kommunens stora satsning på renare miljö.Petersén förklarade bland annat att Pålslund i motsats till många andra reningsverk är byggt för att biologiskt kunna reducera fosfor och kväve. Detta innebär att man minimerar kemikalieförbrukningen avsevärt i reningsprocessen. I en biologisk rening används bakterier i en större utsträckning än i en vanlig reningsprocess.
Efter besöket besöktes ett annat företag, som är intressant ur miljöhänsyn.

Gjuteriteknik i Värnamo som är specialister inom pressgjutning av zink. Man har ett helt slutet system vilket innebär att utsläppen av zink är lika med noll. Man har också gjort stora investeringar i vindkraft och är mycket stolta över att kunna försörja hela sin verksamhet med energi från egen miljövänlig vindkraft.
Senare på kvällen var Rickard talare vid Centerpartiets kretsårsmöte på Gummifabriken i Värnamo och fick också se den satsningen som gjorts av kommunen.

Taggar

Dela