Nyheter

Reservel i fokus

Nyheter – Provkör ditt reservelverk varannan månad så att du vet att det fungerar. Det rådet fick lantbrukarna när LRF bjöd in till julbondefrukost.

Joakim Didrik på Länsförsäkringar avhandlade allt från reservel till brandskydd.

Under året har LRF Värnamo kommungrupp börjat anordna bondefrukostar för att nätverka och hålla sig uppdaterade om vad som sker i olika branscher. I dag anordnades årets sista evenemang, vilket firades med julbondefrukost med högtidens läckerheter. I samband med frukosten samlade LRF in pengar till Ukraina, vilket blev totalt 3 450 kronor insamlat.

Under hösten har det pratats om att planerade elavbrott kan genomföras under vintern. Av den anledningen var Joakim Didrik, Jim Bodestig och Claes-Göran Holmström på Länsförsäkringar Jönköping på plats och avhandlade förebyggande åtgärder. 

– Många har säkert reservelverk i ert lantbruk. Det viktigaste som gäller är att ha ett regelverk som är funktionsdugligt och som håller de krav som finns i dag. Det blir allt mer känslig elektronik i lantbruket och då gäller det att kolla att det funkar för de maskiner det försörjer, för vissa reservelverk är kanske inte konstruerade för dagens teknik. Det gäller att provköra sitt reservelverk och vår rekommendation är varannan månad så att ni vet att det fungerar. Kolla även gärna med era leverantörer vad det finns för olika alternativ av backupsystem, säger Joakim Didrik.

Även solenergi avhandlades. 

– Vi ser att allt fler markanläggningar byggs inom lantbruk. Vi har en checklista som vi brukar kontrollera innan vi gör en installation av en solcellsanläggning, för att vi ska ha möjlighet att försäkra in den. Finns det ingen checklista, så åker exempelvis jag ut och gör besiktning. De allmänna råd vi har för en solcellsanläggning är att solpaneler bör inte monteras på byggnad som har stomme, vägg eller takbeklädnad som förväntas ha kortare livslängd än solpanelen. Placera växelriktaren i separata elrum eller utrymmen som är torra och dammfria. Kablar ska läggas gnagarsäkert och på utsatta ställen skyddas med OMG-rör eller annat kabelskydd. Förse alla kopplingslådor med varselmärkning. Både AC- och DC-sidan ska förses med åskskydd, säger Joakim Didrik. 

Didrik avslutade med råd om brandskydd.

– Vi rekommenderar att ni har brandvarnare i alla rum förutom badrum och kök. I dag finns det så mycket elektronik så att vi rekommendera att ni sätter en brandvarnare i varje sovrum. Vi rekommenderar er även att ha en sexkilos brandsläckare hemma utifall att olyckan skulle vara framme. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar