Nyheter

Rekordmånga möss i länet

Nyheter Aldrig förr har vi haft så många möss i Jönköpings län. Åtminstone inte om vi frågar Niko Marinopoulos, som är skadedjurstekniker hos Länsförsäkringar Jönköping och som varit i branschen i 20 år. – Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger han.

Sedan början av 2000-talet har Niko Marinopoulos arbetar som skadedjurstekniker. Under dessa år har han aldrig varit med om att vi haft så många möss i Jönköpings län.

– Vi har haft över 500 jobb som handlat om möss i vårt län. Sen har vi hört från kollegor i andra län att de också har möss, men inte lika mycket som vi haft i Jönköpings län. Det har dessutom varit utspritt över hela länet, säger Niko.

Födan ligger bakom musinvasionen

En orsak till att 2020 varit ett riktigt musår är födan.

– De senaste två åren har det varit gott om ekollon och födan är avgörande för mössen och för att de ska föröka sig. I slutet av 90-talet var det tydligen också rejält med möss, även då var det gott om ekollon.

– Klimatet spelar roll när det kommer till insekter och liknande, men för gnagare är födan det viktigaste. Klimatet har ingen betydelse för de här djuren.

Det finns saker man som villaägare kan göra för att förebygga mössangrepp, enligt Niko.

– Håll rent runt huset. Ha inte buskage eller liknande som mössen kan gömma sig i. De försöker alltid gömma sig, annars tar fåglarna dem. Plocka fallfrukten på hösten så att man inte låter den ligga kvar. Om du vill mata fåglar, se till att inte göra det direkt runt huset. Lägg maten en bra bit bort, så att den inte hamnar i direkt anslutning till huset. 

Året 2020 har varit annorlunda ur många olika perspektiv och den pågående pandemin. Kan enligt Niko också ha spelat in i att det blivit ett musär.

– Folk rör sig mindre i samhället. Dessutom är många för att vi som skadedjurstekniker ska komma hem till dem. Det har funnits som avbokat på grund av rädsla. Vi åker alltid ut och har bland annat mask på oss, för att de vi besöker ska känna sig trygga.

”Får inte lägga ut gift i förebyggande syfte”

När Länsförsäkringar Jönköpings skadedjurstekniker kommer ut till en drabbad kund får de ofta frågan om gift.

– Folk är väldigt mycket inne på gift, men jag försöker prata bort det. Många är vana vid att lägga ut gift, men vi får inte göra det längre i förebyggande syfte. Vi pratar därför med kunden och försöker komma på lösningar för hur vi ska få bort mössen. Det vanligaste är slagfällor, både inne och ute. Det gäller att man har koll på dem varje dag och om man placerar dem ute så man måste göra det i en plastlåda, så att andra djur inte drabbas.

– Vi kan lägga ut gift om vi ser att det funnits angrepp av möss, men i så fall gör vi flera återbesök för att se om giftet är kvar. När vi kommer tillbaka tredje gången och giftet fortfarande är kvar så tar vi alltid med oss det, för vi får inte låta det ligga kvar, avslutar skadedjursteknikern Niko Marinopoulos.

Tips från skadedjursteknikern Niko:

1. Mata inte fåglar i direkt anslutning till ditt hus. Maten lockar till sig möss och råttor.

2. Håll rent runt huset. Försök få bort platser där mössen kan gömma sig.

3. Plocka så mycket fallfrukt du kan under hösten, så att den inte ligger kvar allt för länge.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar