Regionen larmar – vädjar om hjälp
Nyheter För närvarande är sjukvården i Region Jönköpings län en av de hårdast belastade i landet. Krislägesavtalet som varit aktiverat sedan den 4 januari räcker inte till längre och Region Jönköpings län begär förstärkning från andra delar av landet.
– Vår personal är mycket hårt belastad och har jobbat väldigt mycket under lång tid. Tyvärr ser vi ingen minskning i antalet covid-19-patienter på våra sjukhus och vi väljer nu att söka hjälp genom den nationella larmytan, säger Mia Frisk (KD), regionråd.
Region Jönköpings län blir först i landet att använda den så kallade nationella larmytan som hålls ihop av SKR. Den sattes i drift i november 2020 som ett verktyg att ta till om krislägesavtal inte räcker till. Genom larmytan kan regioner låna personal av varandra. Region Jönköpings län behöver nu få hjälp med sjuksköterskor och undersköterskor till intensivvården.
– Tyvärr är personalen på våra sjukhus mycket hårt ansträngda. Vi ser ingen nedgång av antalet fall av covid -19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig. Nu behöver vi hjälp från personal med intensivvårdskompetens från andra regioner. Samtidigt sänder vi patienter till andra regioner för att få intensivvård.
I eftermiddag lämnar regionen in ansökan och larmet går ut till landets alla andra regioner som kommer att svara inom kort.
– Vi ser en uppgång i antalet fall av covid -19 i åldersgruppen 20-50 år vilket oroar oss mycket. Antalet vaccinerade är fortfarande för litet för att skydda mot en ny våg, säger Mats Bojestig.
– Nu måste våra invånare också ta sitt ansvar och fortsätter att hålla i och följa restriktionerna. Det är alltså inte läge att slappna av, tvärtom är det skärpning som gäller, säger Mia Frisk.
Nationell larmyta
För att underlätta nationell samordning har regionerna och SKR inrättat en beredskapsfunktion, så kallad Larmyta. En region kan skicka ett nationellt larm till Larmytan som omgående kallar samtliga regioner till ett möte. Vid mötet beskriver den behövande regionen vilket behov av förstärkning som föreligger. Samtliga regioner ska därefter undersöka och lämna besked om, vilka möjligheter de har för att hjälpa till. Om behovet avser ytterligare personella resurser förutsätter en sådan begäran, som huvudregel, att Krislägesavtalet aktiveras samtidigt.
Källa: Pressmeddelande från Region Jönköping
Det är bara att åka.
De fattiga betalar att de rika har skidsemester.
Ja men bara åk på era skidresor och trängs i liftköer och butikerna, vad tänker ni med? Ta ansvar