Nyheter

Recepttipset: Tjälknöl på Dicks vis

Nyheter Vi på redaktionen har efterlyst era bästa recept. Idag är det Carl Gunnar Gustavsson som delar med sig av en favorit.

Bilden är ett montage. Foto: Pixabay

Carl Gunnar skriver själv:

Jag provade att göra något som jag tyckte var det bästa ur två olika maträtter: tjälknöl och rostbiff. Jag la köttbiten frusen i ugnen till lågtemperaturstekning, satte i en stektermometer när steken tinat och stekte därefter färdigt till önskad temperatur. Receptet vann en tävling.

Men ett par år senare kom Allt om Mat med ett snarlikt recept ”enligt Dick”. Det är som min stek, fast med saltlaken mer tillkryddad. Salt och peppar måste man ha i saltlaken, men resten av kryddorna kan utelämnas om man så vill. Då blir det ”på mitt vis”.

Serveras kylskåpskall skuren i tunna skivor, med kall potatissallad till.

Bifogar receptet ”enligt Dick”, med litteraturhänvisningen. Hedras den som hedras bör.

Allt om Mat år 2000, nummer 13, sidan 18.

Tjälknöl på Dicks vis

Tjälknöl görs på fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. En utomordentlig tillagningsmetod för mindre mört kött från nöt som ytterfilé men också för innanlår eller fransyska. Ofta används viltkött (älg, rådjur) som hamnat i frysen efter jaktsäsongen. Dick tog en rådjursstek ur sin frys till dagens skördefest. Köttet behöver inte vara fryst, lågtemperatur- stekning passar även ofryst kött (ugnstiden förkortas då med ett par timmar) och särskilt bra för mindre köttbitar som väger 1–1 1/2 kilo. Det här behövs: 1 1/2 kilo fryst ytter- eller innanlår köttermometer

Det här behövs till lagen:

1 liter vatten
1 dl salt
1/2 dl rosépeppar
1 msk krossade enbär
1 msk grönpepparkorn
1 msk svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk dillfrön
2 tsk torkad salvia
2 tsk torkad rosmarin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader. Placera den frysta steken på galler över en långpanna i nedre delen av ugnen.
2. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt efter 2–3 timmar. Låt temperaturen gå upp till 70–75 grader för att få ett mört kött. Det tar 10–12 timmar.
3. Koka ihop lagen 3–4 minuter. Lägg det varma köttet i en trång bunke eller dubbla frysplastpåsar. Häll över den varma lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över eller knyt till och ställ det kallt 5–6 timmar. Då har köttet fått en lagom sälta.
4. Ta steken ur lagen. Skrapa bort det mesta av kryddorna. Skär köttet i tunna skivor.

Har du något favoritrecept du vill dela med dig av? Tipsa oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu.

 

Taggar

Dela