Nyheter

Rasar mot dåligt bemötande på bussen

Nyheter Illa behandlad av busschaufförer två gånger på två dagar. Nu ryter en privatperson ifrån. – Är det så här man värnar om oss äldre? Undrar personen.

Illa behandlad av busschaufförer två gånger på två dagar. Nu ryter en privatperson ifrån. – Är det så här man värnar om oss äldre? Undrar personen. Arkivbild: David Alin

I fredags var personen till Värnamo sjukhus för att hämta sin nya rullator. Vid 12-tiden tar personen och hennes äkta hälft en buss från sjukhuset till staden. När paret ska gå ombord på bussen inser paret att det blir svårt att få ombord rullatorn på bussen.

– Min man går fram och säger till chauffören att han måste öppna dörrarna så att vi kommer in med rullatorn. Då svarar han: ”ni får fälla ut rampen”. ”Vadå fälla ut rampen?”, frågar vi. Vi visste inte hur man skulle göra, men chauffören vägrade att lämna förarstolen för att hjälpa till. Vi är båda i 70-årsåldern och jag hade aldrig kunnat fälla ut rampen själv. Som tur var fanns det en passagerare som hjälpte till att få oss ombord på bussen, berättar läsaren.

Dagen efter ska paret ut på en ny busstur. Bussen kommer och när paret öppnar bakdörrarna uppstår problem. Platserna som är avsedda för rörelsenedsatta samt rullstol, rullator och andra hjälpmedel är redan upptagna. En bit av ytan är tillägnad en rullstol, men på en stor yta står två cyklar som en passagerare har tagit med sig.

– Jag kommer inte in på bussen och min make får hjälpa mig att bära in rullatorn på plats. Han lyckas till slut göra plats för rullatorn bredvid rullstolen, men cyklarna står kvar. Då säger jag till chauffören: ”kan ni inte flytta på cyklarna och ha dem på ett annat ställe? De här platserna är anpassade för rullstolar och rullatorer”. Då svarar busschauffören: ”du får ta sjukresa i stället”. Det här är ren nonchalans från busschauffören och jag kände mig nästan kränkt, säger läsaren.

– Det är en läkare som skriver ut intyg för sjukresor, sådant ordinerar inte en busschaufför. Om man ska ha färdtjänst så får man beställa det och i det här fallet hade jag fått vänta flera timmar. Hade jag inte haft min man, vad skulle jag göra då?  Måste jag ha med mig min man på bussen bara för att kunna åka buss i Värnamo? Jag åker sjukresor till Ryhov och de resorna är underbara, det är en sådan skillnad på kvalitet. Man förväntar sig att busschaufförer kan sitt jobb och kan bemöta sina passagerare. Kan de inte det så får de ta reda på det. Man måste ju kunna utbilda busschaufförer i hur de behandlar sina passagerare. Är det så här man värnar om oss äldre i Värnamo kommun? Målet måste ändå vara att hjälpa oss att leva ett så bra liv som möjligt. Är inte det här en värdegrundsfråga?

Taggar

Dela


10 reaktioner på Rasar mot dåligt bemötande på bussen

Tyvärr hör man titt som tätt hur det är på bussarna. Men min undran är också, hur man har lyckats få färdtjänst när man ändå åker kollektivt?

Har flertalet gånger varit med om att busschauffören inte inväntar att en äldre person hinner hitta en plats att sätta sig. Den äldre har då varit nära att ramla när chauffören gasar i väg.
Jag/andra har behövt ryta i att vänta.
Så illa beteende.

Det är mer de behöver rätta till. De kör på tok för snabbt, genar i kurvorna och en gång såg jag en prata i mobilen samtidigt som han körde.
Hade det varit mina anställda hade dem fått sparken direkt.

Förväntar mig en kommentar från ansvarig person. Ett privat företag kan inte bedriva sin verksamhet på detta sättet. Ett stort problem är att det är svårare att få färdtjänst.
Skamligt beteende.

Mycket oförskämt.
Vi är ju till för kunderna.
Detta hade aldrig hänt då jag körde.

Visa respekt.

Thomas H

Om man tänker från ett annat perspektiv så kanske man måste inse att man inte är kapabel till att åka vanlig kollektivtrafik. klarar man inte åka kollektivtrafik själv så får man snällt alltid ha hjälp med sig eller planera mer så färdtjänst eller liknande går att ordna?
Bara en tankeställare..

Så du menar att bara för att man är begränsad för vissa saker så ska man inte få göra det utan att någon person hjälper en? Vad är det för dumheter? Vart finns medmänskligheten? Var finns respekten för de äldre? Är verkligen busstiderna så stressade i Värnamo att chauffören inte kan gå ur sitt säte och hjälpa de som behöver det mest? Om man tänker utifrån ett annat perspektiv så kanske de personer som hade med sig cyklarna kunnat cykla till jobbet? Vi bor inte i Stockholm utan Värnamo och här ska bussarna vara till för alla, speciellt de äldre som kanske inte vågar köra bil eller har svårigheter att framföra ett fordon. Bara en tankeställare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *