Nyheter

Räddningstjänsten redo att hantera plastbrand

Nyheter Räddningstjänsten har en beredskapsplan, utifall att plastberget i Bor skulle börja brinna.

Räddningstjänsten har en beredskapsplan, utifall att plastberget i Bor skulle börja vinna. Bilder: David Alin/Jörgen Lindelöf 

I december 2013 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att förelägga Dala Indutek AB att forsla bort allt utsorterat plastavfall som finns på den gamla gummifabriken i Bor samt att inkomma med en tidsplan för åtgärden. Om en tidsplan inte hade kommit inom två månader efter att beslutet vunnit laga kraft gäller ett löpande vite på 25 000 kronor i månaden fram tills att tidsplanen lämnats in.

Under våren vann beslutet laga kraft och i april månad, två månader efter att beslutet klubbats igenom, hade bolaget fortfarande inte skickat in en tidsplan till kommunen. På aprilsammanträdet beslutade samhällsbyggnadsnämnden att ansöka om utdömandet av vitet. Ytterligare en månad har nu gått och kommunen har fortfarande inte fått en tidsplan för bortforslingen.

Med anledning av att plastberget fortfarande finns kvar på fastigheten hörde en läsare av sig till oss. Läsaren kände oro över situationen och undrade hur räddningstjänstens beredskap ser ut, utifall att något skulle hända på fastigheten.

Ja, vi har gjort en beredskapsplan utifrån en brand i plastlagringen och diskuterat den med våra insatsledare. Vi har gjort det bland annat eftersom det sedan tidigare funnits en oro bland medborgare kring brand där. För egentligen finns det väl så mycket plast lagrad på andra ställen i våra tätorter som också kan ge brand som påverkar samhället, säger Pär Liljekvist på räddningstjänsten.

Taggar

Dela