Nyheter

Psykets vårdjour blev mobilt

Nyheter Sedan 1,5 vecka tillbaka arbetar nu sex personer i den psykiatriska vårdjouren. Den så kallade mobila enheten.

Psykiatriska vårdjouren, eller det mobila teamet som det också kallas, är beredda att rycka ut i hela GGVV-området. På bilden syns från vänster: Elin Bennefors, Lena Karlsson, enhetschefen Eli Bicer, verksamhetschefen David Rydin, Carina Lejderud, Gert-Ove Göransson, Boel Svensson och Ann-Marie Karlsson.

Psykiatrimottagningens vårdjour, det mobila teamet har nu installerats på sjukhuset i Värnamo.
Sedan en och en halv vecka finns nu sex anställda skötare som med kort varsel kan besöka psykiskt sjuka patienter i deras hem.

En  satsning som betyder att färre människor med psykiska problem behöver läggas på psykets vårdavdelning. Dessutom, en satsning som i en förlängning kan rädda människoliv.

Redan 2016 påbörjades satsningen med ett mobilt team men då i liten skala. Två personer som på dagtid och från i höstas två kvällar i veckan kunde göra hembesök. Den nya satsningen innebär att den mobila enheten finns tillgängliga från 07.30 till 21.30 hela veckan fram till torsdag kväll. Sedan, under helgen kommer det mobila teamet att vara tillgängligt under dagtid.

David Rydin är verksamhetschef på den psykiatriska kliniken i Värnamo. Han berättar att de patienter som kan komma i fråga för att få träffa det mobila teamet är patienter som är i kontakt med psykiatrin.

– Syftet med verksamheten är att vara ett komplement till den slutna vården. För våra patienter innebär den här satsningen en klar förbättring.

– Många patienter känner sig tryggare hemma i sin egen miljö, konstaterar David Rydin.

Det mobila teamet kommer att arbeta över hela GGVV-området. I första hand handlar det om akuta insatser. I dagsläget handlar det om cirka 60-patienter som det mobila teamet arbetar med. Men det ingår även att teamet ska kunna vara i telefonkontakt med patienter.

För många av patienterna handlar det om ångestproblematik. Där kan ofta ett lugnande telefonsamtal betyda skillnaden mellan att patienten ska kunna stanna hemma eller behövas tas in för vård på sjukhuset. Alternativet på kvällar och helger hade varit att patienterna fått ta ta kontakt med länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Stödjande samtal med patienterna kan ofta minska ångesten och förhindra att patienten måste läggas in, konstaterar David Rydin.

Något som en del patienter föredrar. Både cheferna och de som arbetar i det mobila teamet är övertygade över att det nya arbetssättet kommer att bli ett lyft för patienterna. För region Jönköping innebär inte satsningen någon ekonomisk merkostnad. Landstinget har tidigare drivit ett behandlingshem i Värnamo. Ett hem som inte användes speciellt mycket. Nu flyttar man över pengar från den verksamheten och satsar i stället på det mobila teamet. Detta innebär bland annat att man kunnat finansiera tre nyanställningar till det mobila teamet.

Och att folk med bland annat ångest snabbt kan få träffa eller åtminstone prata med personal som kan hjälpa dem.

Taggar

Dela


Lämna ett svar