Projekt ska förbättra gravidas och småbarnsfamiljer livsstil
Nyheter Livsstilsprojekt ska vända negativ hälsotrend. – Det är viktigt att ge stöd tidigt i livet, säger företrädare för Värnamo Hälsocenter.
Genom hälsoprojektet Hälsosam uppväxt i Värnamo (HUV) strävar kommunen efter att alla barn och unga i Värnamo kommun ska ha en hälsosam och aktiv vardag. Nu får projektet sällskap av initiativen Hälsosam och aktiv livsstil (HAL) för gravida och småbarnsfamiljer. Initiativen formar familjernas levnadsvanor och är en pusselbit som på sikt bidrar till att vända den negativa hälsotrenden med ökat stillasittande, ökad psykisk ohälsa, stigande BMI och ohälsosamma matvanor hos befolkningen.
– Ungefär 62 procent av den äldre befolkningen lider i dag av övervikt och tittar vi i dag så har andelen barn över tio år som lider av övervikt ökat. Vi har de senaste åren tittat på andelen barn som lider av det, vad det får för konsekvenser och vad vi ska göra åtgärder för att bromsa det. Vi ställde oss frågan: vad blir samhällets ackumulerad hälsokostnad för ett barn med obesitas (fetma)? Enligt våra kalkyler skulle en individ kosta samhället 7 miljoner kronor i sjuk- och hälsokostnader. Det är dags att göra något åt det, säger Peter Bergsten, huvudprojektledare Prevention barnfetma.
Värnamo kommun har arbetat hårt de senaste åren med förebyggande. Med HAL är tanken att sträva efter en förbättrad folkhälsa.
– Det vi gör med det här initiativet är att gå in i ett tidigt skede för gravida och småbarnsfamiljer. Vi fokuserar på noll till sex års ålder. Vi vill n föräldrar med behov av att förbättra sin hälsa. Vi ser att goda levnadsvanor inom familjer ger ringar på vattnet och har i det här projektet har vi etablerat ett samarbete med familjecentralerna som möter de flesta personerna inom både barnhälsovård och kvinnohälsovård. Målsättningen är att arbeta proaktivt mot individer och ge det stöd som de behöver. Hälsocenters verksamhet handlar om att friskvård: vi vill hjälpa människor att främja, stärka och bihehålla hälsan. Helheten är det viktigaste för oss då vi arbetar med fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa. Det här initiativet bidrar till en förbättrad hälsa bland gravida och småbarnsföräldrar men även att de får en trygghet i sitt föräldraskap, säger Anna Gustafsson, hälsocoach på Värnamo Hälsocenter.
Projektet pågår under tre års tid. Under varje år får 30 gravida och 30 småbarnsfamiljer chansen att vara en del av projektet, som finansieras av Norhedsstiftelsen och Värnamo kommun.
– Det här är en naturlig del av vårt uppdrag och det är viktigt med samarbete mellan kommun och region. Vi möter många människor och en trend vi ser är att många berättar att de har varit aktiva som yngre, men att de har tappat det efter att ha blivit föräldrar. Vår uppdrag är att arbeta preventivt och det är viktigt att få möjligheten att se de grupper och individer som behöver extra stöd. Vi ska fungera som ett nav och arbeta tillsammans med skola och civilsamhället för att få till en hälsoförändring och det här är en ny målgrupp för oss. På det här sättet kommer vi att komma tidigare in i människors liv och påverka både föräldrar och barn till bättre levnadsvanor och hälsa. Vi vill gå med fanan före och hitta koncept som vi förhoppningsvis kan rulla ut i andra kommuner.
– Vi ser att den här typen av satsningar är oerhört viktiga och det förefaller naturligt för oss att gå in i sådana här initiativ. Vi ser er engagemang inom området och från stiftelsens sida vill jag bara rikta ett stort tack till teamet bakom det här. Det hade inte blivit något av det här utan er drivkraft och engagemang, säger Ulf Sjölin som representerade Norhedsstiftelsen.
Kommunalråden Gottlieb Granberg (M) och Azra Muranovic (S) avslutade med att rikta ett stort tack till fritidsavdelningen och Värnamo Hälsocenter för deras drivkraft och engagemang som har resulterat i initiativet.
– Jag ser fram emot utvärderingen efter de här tre åren, avrundar Azra Muranovic (S).