Nyheter

Prognosen: 34 miljoner plus

Nyheter Värnamo kommun förväntas göra ett positivt resultat under 2024, visar den senaste delårsrapporten.

Värnamo kommun förväntas göra ett plusresultat på 34 miljoner kronor, visar den senaste delårsrapporten. Bilder: David Alin/Pixabay

Den prognos som gjordes innan sommaren indikerade ett negativt resultat för Värnamo kommun. Nämndernas prognoser har förbättrats markant sedan dess. Realisations-vinster vid försäljning av verksamhetsmark och en förbättrad skatteunderlagsprognos stärker upp resultatet ytterligare, jämfört med tidigare prognoser som kommunen har presenterat.

– Det är glädjande att kommunen nu visar ett positivt resultat, trots tuffa ekonomiska tider. Det behövs för att kunna finansiera stora investeringsbehov, säger Johanna Svensson, ekonomichef i Värnamo kommun.

Nämnderna visar sammantaget ett befarat underskott om 17 miljoner kronor, en förbättring med 34 miljoner kronor jämfört med aprilprognosen. Samtliga nämnder visar nu starkare prognoser. Den största förbättringen visar omsorgsnämnden, som nu har en budget i balans. Enligt oktoberprognosen befaras endast två nämnder gå med underskott: barn- och utbildningsnämnden och medborgarnämnden.

– Det pågår ett intensivt arbete i alla verksamheter för att säkerställa en ändamålsenlig verksamhet både vad gäller kvalitet och ekonomi. I detta arbete är det viktigt att det finns ett långsiktigt, hållbart perspektiv. Här har vi ifrån kommunstyrelsen höga förväntningar på nämnder och förvaltningar, där flera nämnder, inte minst omsorgsnämnden visat att det går att vända nedåtgående trender utan att tappa fokus på servicen till medborgaren, medarbetarens arbetsmiljö och budget i balans, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

Enligt den prognos som gjort i samband med delårsbokslutet förväntas kommunens investeringar uppgå till 417 miljoner kronor 2024. Det motiveras av att Värnamo kommun befinner sig i en intensiv nybyggnationsfas. Kommunen har begåvats med tre nybyggda förskolor (Förskolan Ekenhaga och Skogens förskola i Värnamo samt Rönnbackens förskola i Bredaryd, under våren 2024 stod Park Arena klar, i augusti invigdes nya Trälleborgsskolan och bygget av den nya F–3-skolan, Västhorjaskolan, är i full gång med planerad inflyttning till nästa höst.

”Det är viktigt att resultatnivån ligger på en högre nivå framåtriktat för att kunna finansiera investeringar. 2023 och 2024 har varit tuffa ekonomiska år för hela kommunsektorn. Förutsättningarna ser bättre ut från 2025”, skriver Värnamo kommun.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Prognosen: 34 miljoner plus

Lägg in mer pengar till äldreomsorgen så vårdtagare kan få ett värdigt liv och personal kan få en vettig arbetsmiljö.

Ser fram emot en positiv utveckling inom hemtjänsten då. Skicka gärna ut en ”kundundersökning ” till vårdtagare och anhöriga, men de rösterna är väl ointresserade.

Om nu detta stämmer att man vänt underskott till överskott på kort tid gör mig mycket orolig.
Har vi rätt folk på rätt plats? Tveksamt och vi får hoppas att man redovisar vad som har varit de största utgiftsposterna när året är slut.

Synd att inte medarbetarnas röster går hela vägen till ordförande. För slitsamt för kropp och knopp, det kan ingen personal säga att det inte är. Tycker att ni högst upp kan hänga med en vecka i hemtjänsten så ni få ser verkligheten. Det är så lätt att sitta på stolen och vända papper om något man inte ha en aning om och överskottet tycker jag ska gå tillbaka till alla i omsorgen som sliter sig fördärvat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *