Nyheter

Profilen slår ett slag för samhällsengagemang

Nyheter   Entreprenören Johan Wester står upp för medborgarengagemang. – Vi måste våga lyfta diskussioner, säger han.

Entreprenören Johan Wester står upp för medborgarengagemang. – Vi måste våga lyfta diskussioner, säger han. Bild: David Alin

Den 56-årige Lundabon Johan Wester är mannen bakom Sveriges mest älskade brandman, Kaj-Åke ”Kajan” Hansson,  och musikvetaren ”Itzhak Skenström”. Han har även vunnit ”På Spåret” två gånger och kommit till final i alla tre omgångar han har deltagit it. Men Johan Wester är även en entreprenör med ett stort samhällsintresse och i företaget ”Skånemotor” får nya idéer liv under hans vingar. Under ”Vision Days” invigning slog han ett slag för samhällsengagemang.

– För tio år sedan började det byggas enorma avancerade forskningsanläggningar i Lund, men vi har en järnvägsstation som ser ut att härstamma från mellankrigstid. Det är Sveriges tredje största station i antalet resenärer, så jag tänkte: ”kan vi lyfta upp den här frågan på agendan”? Jag fick tag i en världsledande arkitekt och så ritade vi en station. Ingen hade bett mig att göra det, men jag tänkte att vi måste lyfta diskussionen. Annars går det till Jernhusen och så kommer det ett vanligt resecentrum.

– ”Det här är det första folk kommer till när de kommer till Lund, det måste vara visionärt, det måste fylla folk med framtidstro”, menade jag. Så jag instruerade arkitekten, han hade bara ritat höghus i Kina den senaste tiden och han var helt lyrisk över att få jobba med en idealist, så han ritade ett konstigt rymdskepp med solcellspaneler och regnskydd på taket.

– Jag gick till politiken och berättade att jag tänkte få en artikel i tidningen om det hela, mest bara för att få i gång en diskussion. Jag ville inget illa, utan tänkte att det kan vara en kul grej, så att de är beredda på det hela. Och det blev en jädra diskussion helt plötsligt och vad jag har hört från folk inom kommunen, jag vet inte om det här är sant men, så tänkte de att:

– Han Wester, fasen vad han lägger sig i. Kan vi inte sparka honom från kommunen, för vi jobbar med de här grejerna?

– Jo jag håller med dig, men han jobbar inte här.

– Men ge honom inga uppdrag då, för vi håller på att jobba med de här grejerna.

– Han har inga uppdrag.

– Hans utredningar och arkitektritningar, betala inte dem då.

– Han betalar själv.

– Så de vet inte hur de ska hantera mig. Jag har insett att jag är superjobbig på ett konstruktivt sätt men det leder till att de inte kan gå emot mig, för en medborgare som är jäkligt engagerad bankar man inte till. Så jag är lite besvärlig, men det handlar om att föda politiker med bra idéer, säger han.

LÄS MER:  Johan på rätt spår
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *