Nyheter

Problem med vatten i gångtunnel oroar medborgare

Nyheter Under flera år så har det i stort sett dagligen varit vatten i gångtunneln mellan perrong ett och två vid stationen i Bor. Trots årliga påpekanden till Värnamo kommun så är problemet fortfarande inte löst, rapporterar Jörgen Lindelöf.

Det är ständigt vatten i tunneln mellan perrongerna 1 och 2 i Bor.  [1/13]

Vintertid är det stor halkrisk på isen.  [2/13]

Nergången till tunneln från norr.  [3/13]

Nergången till tunneln från söder.  [4/13]

På båda sidor om gången fylls det på med vatten.  [5/13]

Hur underminerad blir asfalten med allt rinnande vatten även under asfalten?  [6/13]

Mörker gör inte saken bättre.  [7/13]

Under kantstenen forsar vattnet fram  [8/13]

Det bildas en grön och slemmig alg.  [9/13]

Under asfaltens kant strömmar vatten till dagvattenbrunnen.  [10/13]

Ett tätt överväxt brunnslock.  [11/13]

Efter förra sommarens rensning av fem av de tio brunnarna.  [12/13]

Ett sedan tidigare inskickat förslag på lösning signerat Jörgen Lindelöf.  [13/13]

Även under den senaste torrperioden med värme så finns vattnet där. Runt tunneln så finns det tio dagvattenbrunnar, fem på vardera sidan. Sedan kanske det finns en pump under ett större betonglock vid ena slänten. Efter en kontakt med kommunen 2022 så rensades fem brunnar och brunnslock. Vad som gjordes med pumpen (om den finns) vet jag inte, men torrt blev det på asfalten under en period.

 

Brunnslocken

Under nuvarande sommar så har sex av de tio brunnslocken varit täckta av tjockt gräs. Under ett av dessa täckta lock forsar det dagligen vatten som om en kran står öppen. I ett av brunnslocken kommer vatten under asfalten och rinner ner i brunnen. Det forsar alltså vatten under asfaltskanten vid brunnslocket. Vattnet rinner inte ovanpå asfalten men vid brunnslocket ser det ut som om en kran står öppen.

 

Vatten och is

Vattnet går inte över skorna men för resenärer så är det inte så trevligt att trampa i vatten. Ofta har resenärer väskor med hjul där det efter att ha korsat vattnet, fastnar grus och annat på hjulen. Dessutom så bildas det en grön slemmig alg på flera ställen längs asfalten. Värre är det vintertid när isen gör det riktigt besvärligt. Man ser inte att det är is och många halkar. Om det är snö på isen så vet man inte vad snön döljer. Ofta är det knöliga is-toppar som inte syns under snön. Halkolyckor har skett, men de flesta anmäls nog inte!

 

Varför detta vatten?

Förmodligen så skulle samtliga tio dagvattenbrunnar regelbundet rensas från allt överväxt ogräs. Om det finns en pump och om den fungerar, vet bara kommunen. Borbäcken ligger dels kanske 50 meter från tunneln mot norr och dels cirka 200 meter från bäcken mot söder. Bäcken är i nivå cirka tio meter över tunneln. Om bäcken är tät är svårt att bedöma. Just nu så är det mycket vatten i bäcken, men även när det är lite vatten i bäcken så är det fuktigt vid tunneln. Mycket vatten kommer även från slänten mot Stationsvägen.

 

Felanmälan utan återkoppling

Första åren gick det att ringa och prata med en tjänsteperson på kommunen. 2022 skulle felanmälan skickas till kontaktcenter och vid telefonsamtal skulle man där redovisa vad man ville och vad man hette. Man kopplades till en tjänsteperson eller så ringde denne tjänsteperson upp. I år 2023 så var det i stort sett samma förfarande. Men man förvägrades att bli kopplad till någon tjänstperson. Någon tjänsteperson ringde heller inte upp!

 

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


Lämna ett svar