Nyheter

Positivt besked för nytt hyvleri i Sanna

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnden gav klartecken till Sanna Såg AB att bygga nytt hyvleri mellan Hånger och Dannäs.

Arkivbild Sara Mejving

Det nya hyvleriet som ägaren vill uppföra på fastigheten i Sanna har en planerad byggnadsarea på närmare 600 kvadratmeter och kommer att byggas intill närliggande industribyggnader. 

Området är beläget utanför planlagt område och sammanhållen bebyggelse och omfattas inte heller av några områdesbestämmelser. Enligt kommunens bestämmelser ska tillkommande bebyggelse på landsbygden i första hand ske i anslutning till, och med hänsyn till, befintlig bebyggelse och strukturer i området samt hänsyn till landskapskaraktären. Berörda grannar har informerats om att ansökan är inlämnad och de har inget att erinra om det nya hyvleriet. 

Med hänsyn till tilltänkt avstyckning samt byggnadens placering på jordbruksmark ska samhällsbyggnadsnämnden ta ställning till om den aktuella marken är så kallad brukningsvärd. I handlingarna finns att läsa att det enligt praxis avses begreppet jordbruksmark, åkermark och kultiverad betesmark. Sådan mark är brukningsvärd om den med hänsyn till läge, beskaffenhet och övriga förutsättningar är väl lämpad för jordbruksproduktion. 

Den ansökta byggnaden tar endast upp en begränsad del av utkanten av betesmarken och byggs intill närliggande industribyggnader samt är för verksamhetens utveckling. Förvaltningen på kommunen anser att placeringen på del av marken är lämplig. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade vid senaste sammanträdet att lämna ett positivt förhandsbesked för nybyggnation av hyvleri. 

Taggar

Dela